Vrolijk Hersenwerk

Hersenwerk maakt vrolijk, dat is een ding dat zeker is. Zeker als dieren eenmaal doorhebben hoe leuk Hersenwerk is, staan ze al vol blije verwachting te wachten als jij de spullen verzamelt waarmee jullie aan de slag gaan. Menig hond, kat, paard of konijn stuitert vervolgens vrolijk mee en wil de neus al in het materiaal stoppen voordat het de grond geraakt heeft. Heerlijk die vrolijkheid!

Ook bij mensen zie je dit effect. Het enthousiasme van de dieren herkennen wij ook. Je wordt al vrolijk bij de gedachte dat jouw maatje Hersenwerk heel erg leuk vindt. Dus pakken we lachend de materialen, rammelen al veelbelovend met de lekkere hapjes en kletsen we tegen onze dieren terwijl we de Hersenwerksessie voorbereiden.Paard aan het Hersenwerken met snuffelmat

In onze materiaalkeuze komt de vrolijkheid ook terug. Vrijwel niemand Hersenwerkt met kleurloos materiaal. Is je dat wel eens opgevallen? Nergens een tas met eentonige materialen, nergens verwassen stoffen en grauwe kleuren. Het is echt het tegenovergestelde: de kleuren knallen je tegemoet! Roze muffinvormen, oranje bakjes, blauwe doekjes, gele badeendjes en ga zo maar door. Ik ben ervan overtuigd dat deze keuze voor kleurrijke materialen al bij de aanschaf tot vrolijkheid leidt.

Nu is het zo dat vrolijkheid ook iets met ons lijf doet, zowel bij mensen als bij dieren. Het zet ons lichaam aan tot actie en maakt dat we onze zorgen even vergeten. Een heerlijk effect dus! Maar het doet ook iets met de concentratie. Ik weet niet of je wel eens geprobeerd hebt om iets op te schrijven terwijl je je enorm vrolijk voelt? Of gedetailleerd een verhaal probeert te vertellen als je net heel hard gelachen hebt? Of de tafel van 9 opzeggen als je eigenlijk heel graag met iets leuks wil starten? Ik weet nu het antwoord al: nee, dat heb je vast nog nooit geprobeerd. Simpelweg omdat als je heel vrolijk bent, het niet in je opkomt om je te gaan concentreren op totaal iets anders.

Als we dit fenomeen meenemen naar het Hersenwerken zit hier best een punt van aandacht. Want ja, Hersenwerk maakt vrolijk, maar in een zeer vrolijke stemming is het lastig concentreren. Terwijl concentratie toch echt nodig is om goed te kunnen Hersenwerken… Hoe vind je daar een balans in?

De oplossing is eigenlijk heel simpel: creëer rust! Zorg dat er na een vrolijke start met het besnuffelen van de materialen en het klaarzetten van alle benodigdheden voor de sessie even een moment van rust komt. Eerst voor jezelf en dan voor je dier. Jij bent zijn voorbeeld en jij kunt jouw dier weer begeleiden vanuit jouw rust en je overzicht over de vervolgstappen die daaruit voortvloeien.

Geef je dier de tijd om te ‘landen’. Het kan zijn dat hij nog een keer aan de materialen wil ruiken of dat je hem ondersteunt met het afvloeien van de vrolijkheid door wat lekkers te strooien. Observeer je dier en let daarbij vooral op spierspanning, snelheid van bewegen en alertheid op de omgeving. Zit daar nog onrust in? Dan heeft je dier nog wat tijd nodig. Zie je ontspanning? Adem dan zelf nog een paar keer diep in en uit en nodig je dier uit om heerlijk te komen Hersenwerken.

En voel dan eens goed in jezelf: die vrolijkheid zit er nog steeds, alleen nu wat minder uitbundig waardoor zowel jij als je dier samen geconcentreerd kunnen Hersenwerken én genieten!

 

De magie van Hersenwerk door BiancaDe magie van Hersenwerk

Mijn ervaringen met Hersenwerk voor paarden is dat het effect ervan voor elk paard anders is.

Ik heb meegemaakt dat paarden nadien in een soort trance van ontspanning stonden na te genieten, terwijl anderen juist overenthousiast konden worden. Ook kan Hersenwerk bijdragen aan het zelfvertrouwen voor paarden. Vreemde objecten worden op deze manier veel interessanter om te onderzoeken.

Tot nu toe heb ik gemerkt dat alle paarden Hersenwerk leuk vinden om te doen en alle eigenaren ook. Het is ook waardevol om Hersenwerk te integreren in je training, zoals voor een wandeling of voor het rijden. Het zorgt voor plezier en ontspanning voor het paard, maar ook voor de mens. Voor eigenaren is hersenwerk ook erg leerzaam, omdat je de kleine signalen leert oppikken van zowel stress als ontspanning. Je gaat hierdoor heel anders naar je paard kijken. Kortom: een mooie aanvulling voor een betere relatie met je paard!

Bianca Sjaardema, Puur Paardners

 

Heel Holland Hersenwerkt paardHeel Holland Hersenwerkt

Benodigdheden: takken en wortels of ander lekkers

Stap 1: paastakken in de vorm van wilgentakken op de grond om kennis te laten maken met het materiaal
Stap 2: worteltjes om de takken heen om kennis te laten maken met het gecombineerde materiaal
Stap 3: worteltjes op de takken
Stap 4: worteltjes onder de takken
Stap 5: kijken of je paard nog een ronde wil hersenwerken en zo niet, materiaal opruimen.

 

Vrolijke kleuren: voor wie eigenlijk?

Vrolijke kleurenIs het je weleens opgevallen hoe vrolijk Hersenwerkmaterialen zijn? Kijk eens rond in onze Facebookgroepen en je zult zien dat vrijwel alle berichten gepaard gaan met beelden van vrolijk gekleurd materiaal. Ook bij zelfgemaakte snuffelmatten spatten de kleuren er vaak vanaf! Het mag duidelijk zijn dat wij mensen daar een grote voorkeur voor hebben. Maar hoe zit dat met onze dieren? Wat zien zij van al die kleuren?

  • Paarden zien wit, geel, blauw en grauw, maar hebben moeite met groen en rood te onderscheiden.
  • Katten zien blauw en geel en de menging daarvan: groen
  • Konijnen zien zwart en wit en kunnen rood en groen onderscheiden, andere kleuren zien zij niet.
  • Honden kunnen blauw en geel zien, maar maken nauwelijks onderscheid tussen rood en groen.

De reden dat onze dieren minder kleur zien dan wij heeft te maken met het aantal lichtkegeltjes in het oog. De mens heeft er drie, honden, paarden, katten en konijnen hebben er twee. Sommige combinaties, zoals bijvoorbeeld rood materiaal in groen gras, kan er bij honden voor zorgen dat zij het materiaal niet goed zien. Dus zeker iets om rekening mee te houden!

Moet je nu stoppen met kleurrijke materialen aan te bieden? Nee hoor, blijf dat zeker doen. Dat jij geniet van al die kleurtjes is ook belangrijk! Hersenwerk doe je tenslotte samen, dus met plezier voor allebei.

 

Paastakken Pret

Nodig: Paastakken (kronkelwilg); wortels met en zonder loof

Zo maak je de Paastakken:creatief idee Pasen
Verzamel een paar (kronkel)wilg takken.
Snijd een wortel in repen, bewaar het loof.
Gebruik ook wortels met loof in het geheel.
Stop de  wortel in knikken of oksels van de takken.
Hang ze met het loof over de takken.

Stappenplan:

  1. Leg de takken op de grond en laat je paard kennismaken
  2. Leg stukken wortel rondom de takken
  3. Leg stukken wortel tussen de takken
  4. Leg stukjes wortel in oksels of knikken van de takken
  5. Hang hele wortels of het loof over de takken
  6. Maak een combinatie van alle variaties

 

Wees een wijze baas tip:

Pas op met paaseitjes!

Chocolade-paaseitjes in alle soorten en smaken zijn onlosmakelijk verbonden met Pasen. Heerlijk voor de mens maar absoluut NIET goed voor onze dieren. In chocolade zit de stof theobromine die door dieren niet goed kan worden afgebroken. Het eten van chocolade kan je dier in grote problemen brengen! Wees dus wijs en zorg dat de paaseitjes niet bereikbaar zijn voor jouw maatje(s). Ontdek je dat er toch van de eitjes gegeten is? Neem dan direct contact op met de dierenarts!

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor paarden?
Verwacht!!! Met “Leer Hersenwerken met je paard in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een paardenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast paarden ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 april 2022