Heel Holland Hersenwerkt:  Paasontbijtje

Benodigdheden

 • Emmers of tonnetjes (bij voorkeur in de paaskleur geel)
 • Verschillende soorten voer, zoals hooi of kuilgras, biks, wortels, appels, muesli, belonings- snacks, kruiden

Stappenplan:

Stap 1: Laat je paard kennismaken met de emmers of tonnen zonder voer erin.
Tip: zorg dat het lekkers niet bereikbaar is over het hek of over de omheining 😉

Stap 2: vul de emmers of tonnen met de verschillende verwennerijen en zet ze als bordjes naast elkaar. Leid je paard naar zijn ‘Paasontbijt’ en laat je paard vervolgens zelf zoeken. Observeer hoe je paard dit aanpakt, heeft hij voorkeur voor bepaald voer of gaat hij het rijtje langs?

Stap 3: Zet de emmers of tonnen in groepje bij elkaar en laat je paard weer zoeken.

Stap 4: Zet de emmers of tonnen op enige afstand (niet te ver!) van elkaar en laat je paard zoeken. Hij zal nu wat meer moeten lopen om het lekkers te vinden. Vindt hij al het lekkers? Zo niet, help hem dan een beetje door samen de emmers na te lopen.

Stap 5: Laat je paard helemaal uitsnuffelen tot hij zelf aangeeft dat hij alles op heeft.

 

De Magie van Hersenwerk: Jonge dieren en Hersenwerk

Het voorjaar is ook de tijd van jonge dieren. Geweldig om in de natuur al dat jonge grut te zien! Als je ze van dichtbij kunt observeren, zie je hoe deze kleintjes de wereld ontdekken en langzaamaan steeds meer leren. De ouderdieren laten hen kennismaken met de wereld en geven hen vooral daar heel veel ruimte in. Ontdekken, onderzoeken, neus stoten en successen behalen. Zo leert het jonge dier op eigen tempo wat er is en wat wel of niet prettig is.

Binnen Hersenwerk doen we precies hetzelfde! Als mensen met jonge dieren willen Hersenwerken, zeggen wij: “Doe voorlopig maar niks met Hersenwerk. Laat je kitten, puppy, veulen, konijntjes maar eerst kennismaken met allerlei materialen.” Vanuit de visie van Hersenwerk kiezen we er bewust voor om bij alle jonge dieren eerst een hele stevige basis te leggen. Dat doen we door het  vanuit vrijheid te kennis te laten maken met materialen, geuren, structuren en ondergronden. Op zijn eigen tempo, op zijn eigen manier, met alleen de aanwezigheid van de eigenaar ter ondersteuning en als veilige haven. Net als in de natuur!

Marleen van Baal, eigenaar Hersenwerk voor dieren

 

Creatief idee: De oren van de paashaas

Heb jij een ervaren trekker en uitroller??
Gaaf… dan is dit een leuke uitdaging voor hem!

Wat heb je nodig??

 • (flexibele) Emmers
 • Net zoveel handdoeken als je emmers hebt
 • Zwarte stift of verf
 • Lekkers voor je dier
 • Harde ondergrond of gebruik een zeil/yoga mat o.i.d. als je op een zand-ondergrond werkt zodat je paard niet teveel zand binnen krijgt.

Rol het lekkers in de handdoek, vouw de handdoek in de emmer en teken of plak een gezichtje op de emmer. Alternatief is een vaatdoekje en wc-rolletjes, check hiervoor het stappenplan bij de kat.

Stappenplan bij de Paashaasjes

Het lijkt heel simpel Hersenwerk maar de Paashaasjes zijn een echte Hersenkraker! Om het lekkers uit het Paashaasje te krijgen (zonder te slopen) moet je paard 2 verschillende technieken beheersen en herkennen.

Afrollen:

De oren van de Paashaas worden gevormd door een strak opgerolde handdoek met lekkers erin. Laat je paard kennismaken met het materiaal.

Stappenplan:

 1. Leg een ‘straatje’ van kleine voertjes diagonaal over de handdoek, rol de handdoek strak op, zorg dat de eerste stukjes lekkers zichtbaar zijn en bied de handdoek zo aan dat je paard recht van zich af kan duwen. Gaat dit ontspannen en gefocust dan naar stap 2.
 2. Vul de handdoek zoals bij stap 1 maar draai de handdoek bij het aanbieden een kwartslag. De handdoek rolt nu zijwaarts open en je paard kan zijwaarts gaan afrollen of zijn lijf verplaatsen. Gaat dit ontspannen en gefocust? Op naar stap 3
 3. Vul de handdoek zoals bij stap 1 maar draai de handdoek 180 graden. Je paard moet nu naar zich toe afrollen of om de handdoek heen lopen om af te rollen.
 4. Vul de handdoek zoals bij stap 1, leg de handdoek nu in een kromming waarbij de opening van het straatje naar het paard toe ligt. Je paard moet nu iets harder duwen om het doekje te af te rollen.

Trekken:

Sommige paarden zijn meer geneigd om mond te gebruiken, andere kunnen heel gericht met hun benen werken. Welke techniek ze inzetten maakt niet uit als het maar doelgericht en veilig is. Deze techniek is voor paarden behoorlijk lastig, je kunt er ook voor kiezen om na stap 1 door te gaan met de combinatie van de 2 technieken en de emmer verticaal te blijven houden (liggende paashaas).

Stappenplan:

 1. Strooi wat lekkers over het midden van de handdoek, vouw de handdoek losjes samen en duw hem een klein eindje in de emmer. Houd de emmer vast en bied hem horizontaal op neushoogte aan. De lichtste aanrakingen van de handdoek zouden al succes moeten opleveren, m.a.w. ervoor zorgen dat de handdoek uit de emmer valt. Heeft het dier dit een aantal keer succesvol gedaan ga dan naar stap 2.
 2. Vul de handdoek als bij stap 1 en duw hem nu iets verder in de emmer en houd de emmer om neushoogte vast, je paard moet nu iets meer moeite doen om de handdoek uit de emmer te krijgen, hierbij kan enige frustratie optreden (hoort bij het leerproces) maar je paard moet vlot genoeg succes kunnen hebben!
  Lukt dit naar een aantal keer zonder frustratie? Op naar stap 3.
 3. Bied de emmer nu gaandeweg steeds meer verticaal aan, maar wel vanuit de hand.

Gaan de beide technieken afzonderlijk van elkaar goed?? Dan kun je ze gaan combineren. Het kan zijn dat je paard hulp nodig heeft, vooral bij het uit de emmer halen van de ‘oren.’ Prima … ook (subtiel) helpen hoort bij Hersenwerk.

 

Uitgelicht: De kracht van mogen kiezen

Als paarden mogen kiezen wat ze eten, waar ze slapen en of ze binnen of buiten verblijven, geeft hen dat een goed gevoel. Waarom? Omdat ze zeggenschap hebben over belangrijke zaken. Als paarden mogen kiezen in hun dagelijks leven, zal dit een groot positief effect hebben op hun welzijn.

Mogen kiezen geeft ‘regelruimte’. Regelruimte geeft het gevoel van zelfstandigheid. Zelfstandigheid creëert zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen zorgt dat je lekker in je vel zit. Hoe fijn zou het zijn als jij, met kleine aanpassingen, jouw paard dit alles kunt bieden? Met het dagelijks aanbieden van Hersenwerk kom je al een heel eind tegemoet in de kracht van het mogen kiezen!

Een paar voorbeelden: Paarden eten in de natuur ‘hapje-stapje’. Ze eten dus gedurende de dag kleine beetjes terwijl ze bewegen. Met verrijking en Hersenwerk boots je dit voor een deel na. Paarden kiezen hun eten en jij kunt dat ook creëren door in een Hersenwerksessie te werken met lekkers dat je paard kiest. Paarden hebben sterk ontwikkelde zintuigen, deze stimuleer je met Hersenwerk. Paarden leven samen en hebben gezelschap nodig. Met Hersenwerk ben jij het gezelschap én je kunt bij echte paardenmaatjes ook aan hen allebei tegelijk Hersenwerk aanbieden.

Kijk eens goed naar jouw paard(en) en ontdek waarin jij ze nog meer kunt laten kiezen. Je zult zien dat ook bij jouw paard(en) de kracht van het kiezen al snel zichtbaar wordt!

 

Vertel het ons!

Wil jij ons vertellen wat je zo leuk vindt aan Hersenwerk? We horen graag jouw ‘magie’ van Hersenwerk! Mail ons en vertel in ongeveer 150 woorden waarom jij een fan bent van Hersenwerk. Stuur een foto van jouw maatje of van jullie samen mee.

Mail naar office@hersenwerkvoordieren.nl en wie weet staat jouw magie volgende maand in de HersenwerkSnuffels!

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor paarden?
Verwacht!!! Met “Leer Hersenwerken met je paard in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een paardenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast paarden ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 april 2023