Ontspannen de zomer door!
Ontspannen? Dit kunnen wij van onze paarden leren!
Als paarden de keus hebben, zie je dat ze actie afwisselen met ontspannen. Ze doseren hun beweging en inspanning en rust. Ze kunnen ook heel bewust voor echte rust kiezen. Dan staan ze zo stil dat het lijkt alsof ze mediteren. Ook kunnen ze elkaar op heel ontspannen wijze verzorgen met een concentratie waar wij mensen jaloers op kunnen zijn. Echte qualitytime is dat!
Het nut van ontspanning
Als je ontspant, krijgen lijf en geest rust. Die rust zorgt ervoor dat het lichaam kan herstellen van inspanning en dat er weer nieuwe energie wordt opgebouwd. Bij ontspanning worden ongewenste prikkels van buitenaf geweerd, de opgedane prikkels worden verwerkt en er ontstaat ruimte voor een relaxte gemoedstoestand. Zonder ontspanning worden dier en mens overvraagd en zal dat leiden tot overbelasting, fysiek en mentaal. Langdurige overbelasting veroorzaakt uiteindelijk ook een scala aan kwaaltjes en kwalen. Alle reden dus om regelmatig te ontspannen, voor onze dieren én voor onszelf!
Ontspanning is één van de effecten van Hersenwerk
Bij Hersenwerk is het ontspannen door inspanning één van de belangrijkste effecten. Het paard zoekt lekkers in allerlei materialen. De zintuigen worden geprikkeld. Dat is inspannend. Maar doordat het paard dit volop geconcentreerd doet, worden prikkels buiten het Hersenwerk-werkveld al gefilterd. Hierdoor ontstaat al ontspanning tijdens het Hersenwerken. Als een paard echt in zijn eigen wereldje terechtkomt, komen andere prikkels nauwelijks meer binnen. Als de sessie klaar is, gaat het paard alle indrukken verwerken en dat gebeurt dan in een heerlijk ontspannen toestand.
Hoe zie je dat een paard ontspannen Hersenwerkt?
Is je paard geconcentreerd aan het zoeken, met rustige bewegingen, oren iets opzij en met een relaxte oogopslag? Dan weet je dat jouw paard ontspannen is tijdens het Hersenwerken! Ook de mate waarin je paard op de omgeving reageert is een indicatie van ontspanning. Een rustige, veilige omgeving helpt daar overigens enorm bij! Op de foto zie je Bulky met prachtige ontspannen mimiek.
Tip van de maand: Organiseer een Struinfeestje
Struinen… hou jij daar ook zo van? In een winkel rondneuzen zonder dat je naar iets op zoek bent. Bij een legpuzzel een beetje door de stukjes zoeken naar een bepaald kleurtje. Langs het strand kijken wat er zoal is aangespoeld. Allemaal voorbeelden hoe wij mensen struinen.
Paarden vinden struinen ook heerlijk. Van nature zijn ze al gewend om hapje-stapje te eten, dus een struinfeestje komt heel dicht bij hun natuurlijke gedrag. Extra reden om het regelmatig aan te bieden!
Het idee van het struinfeestje is dat je paard langs voorwerpen gaat waar lekkers op en rond ligt. Deze voorwerpen liggen of staan verspreid over een oppervlak en je paard loopt daar tussen en zoekt het lekkers. Het oppervlak bouw je op: eerst 50 bij 50 centimeter en je vergroot het oppervlak als je merkt dat je paard door heeft dat er verderop ook nog wat lekkers kan liggen. Zo gaat je paard hapje-stapje langs de verschillende voorwerpen.
Belangrijk bij het struinfeestje: het lekkers is direct te vinden, dus je paard hoeft geen moeite te doen. Het gaat om struinen, vinden, opeten en weer door.
In dit filmpje leg ik uit hoe een struinfeestje opgebouwd kan worden. Het is voor Hersenwerk voor honden gemaakt, maar de uitleg en inspiratie kan zeker ook voor paarden ingezet worden
Ik wens jou en je paard(en) een ontspannen zomer!
Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,
Marleen van Baal