Onvergetelijke vakantieBlog paard HersenwerkSnuffels augustus 2022

Heerlijk even niets doen. Of juist heerlijk even heel veel doen. Of heerlijk van alles wat maar dan wel zo dat je niets ‘moet’. Genieten zonder haast of druk van dat wat je het liefste doet, dat is het ultieme vakantiegevoel.

Terecht dat we daar over het algemeen heel blij van worden. Een andere omgeving en nieuwe indrukken stimuleren onze geest. Of je nu daadwerkelijk weg gaat, thuis blijft of vanuit huis uitstapjes maakt, het feit dat je loslaat wat altijd zo gewoon is, zorgt voor ontspanning in je hele systeem.

Precies dat ontspannen gevoel creëren we trouwens ook met Hersenwerk. Ook daar willen we dat onze dieren hun eigen gang gaan, zelf ontdekken en hun eigen tempo bepalen. Dus als je even bewust stil staat bij jouw ultieme vakantiegevoel, dan weet je gelijk waar we naar toewerken voor onze dieren met behulp van Hersenwerk!

Extra leuk van ontspannen zijn is dat je geest ruimte krijgt voor nieuwe ideeën. Je kijkt anders naar je omgeving als deze onbekend is. Je beleeft je activiteiten bewuster als je geen tijdsdruk hebt. Dat zorgt ervoor dat je hoofd ook vrijer is en je vanzelf creatiever wordt. Het kan dus maar zo zijn dat je bovenop de berg, dobberend op je luchtbed of slenterend door een pittoresk dorpje opeens een Hersenwerk idee krijgt.

Nu hoef je niet direct daarmee aan de slag, maar wat je wel kunt doen is het materiaal dat je inspireert op de foto zetten en snel wat aantekeningen intypen of inspreken, zodat je het later in de praktijk kan brengen. Er zijn op deze manier al mooie Hersenwerkideeën ontstaan met stenen, schelpen, hout, materiaal van lokale markten en allerlei verpakkingsmateriaal dat we in ons land niet kennen.

Is jouw dier mee op vakantie? Dan kun je een geschikt moment kiezen en op een rustige plek het nieuw bedachte Hersenwerk aanbieden. Werk zoveel mogelijk op dezelfde wijze als thuis, gebruik dezelfde rituelen zodat je dier daar houvast aan heeft. Tenslotte is alles in een vreemde omgeving anders en dat heeft invloed op de concentratie en focus van je dier. Hoe meer je vasthoudt aan bekende handelingen, hoe makkelijker er ontspanning ontstaat.

Is jouw dier niet mee? Dan kun je met het nieuwe materiaal alvast de stappenplannen uitwerken. Bedenk hoe je het materiaal gaat introduceren en hoe je de sessie gaat opbouwen. Nu je de tijd ervoor hebt, kun je heel gedetailleerd een stappenplan op maat voor jouw maatje maken. Misschien kun je foto’s van de stappen maken zodat je thuis nog precies weet hoe je het bedacht had.

Het Hersenwerken met materialen of ideeën die je op vakantie hebt opgedaan, geeft ook weer een nieuwe impuls aan het samen Hersenwerken. Jullie ontdekken samen de (on)mogelijkheden van de materialen en dat zorgt weer voor de fijne verbinding die gepaard gaat met het samen Hersenwerken.

En als je dan ook nog foto’s maakt van de sessie met jouw dier en de vakantiematerialen dan wordt je vakantie met recht een onvergetelijke vakantie!

 

Heel Holland Hersenwerkt… met een zonnehoed

Stappenplan paard HersenwerkSnuffels augustus 2022Benodigdheden:
– een zonnehoed
– evt. nog een hoofddeksel
– voertjes

Stappenplan
Stap 1: Leg de zonnehoed op de grond en laat je paard kennismaken zonder voertjes
Stap 2: Leg voertjes rondom de zonnehoed
Stap 3: Voeg evt. nog een zonnehoed of ander hoofddeksel toe nadat je je paard daar ook mee hebt laten kennismaken
Stap 4: Leg voertjes rondom en op de zonnehoed
Stap 5: laat je paard net zolang snuffelen totdat hij beseft dat alle voertjes weg zijn

Vergeet zelf niet te genieten van de Hersenwerkende oren van je paard als hij aan het Hersenwerken is.

 

De Magie van HersenwerkDe magie van Hersenwerk augustus 2022

Zo moeder, zo kind…
Er komt nogal niet wat op je af, jij mooi lief veulen…
Leren staan, leren lopen, leren waar je melk kan vinden, je moeder leren kennen, je omgeving ontdekken en nog zoveel meer…

Er komt nogal niet wat je af, jij mooie lieve zorgzame merrie…
Je kind ter wereld brengen, verbinden, voeden, beschermen, wegwijs maken in deze wereld en nog zoveel meer…

Het kan zorgen voor verwarring, het kan ervoor zorgen dat je mensen vriend je verder van zich af voelt staan. Jij doet wat je moet doen, je veulen grootbrengen en beschermen.

In de grote mensen wereld vragen we veel van jullie, de magie van Hersenwerk?
Iets bieden, zonder iets terug te verwachten, jullie hoeven niks, het mag…

Voelt je paard meer op afstand?
Er ontstaat opnieuw verbinding, zonder het proces tussen moeder en veulen te storen.

Is het veulen nog wat op afstand?
Het leert spelenderwijs dat wij geweldig zijn en we kunnen bouwen aan vertrouwen zonder dat er een verwachting is.
Samen ontdekken, samen ervaren, een geweldige basis om op te bouwen.

Tamara Dorresteijn – docent Hersenwerk voor paarden – Equine Solutions

Ik kom terug van vakantie en neem NIET mee…

Over de grens is alles anders en de kans bestaat dat je mooie objecten tegenkomt die je heel graag wil hebben. Bedenk dat je niet alles zomaar mag meenemen, ook al wordt het in jouw vakantieland verkocht.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • materialen gemaakt van huid van een inheems dier
 • beeldjes van ivoor
 • haarklemmen van schildpaddenschild
 • armbanden van olifantenhaar

Los van het feit of je dit moet willen kopen, er gaat tenslotte stevig dierenleed aan vooraf, is het dus ook niet toegestaan om ze mee te nemen over de grens. Ook zaken die ogenschijnlijk ‘van niemand zijn’ kunnen beschermd zijn. Denk aan stenen, schelpen en koraal.

Wees dus bewust van wat je koopt, maar ook van wat je vindt. Bij twijfel niet kopen en lekker laten liggen. Een goed gelukte foto van het object is ook een prima aandenken!

 

 

Creatief idee HersenwerkSnuffels augustus 2022Creatief Idee – Het leukste Hersenwerk maak je zelf!

Was jij ook 1 van die onfortuinlijke kampeerders met een lek luchtbed maar wel zo kien dat je hem mee hebt genomen naar huis? Slim van je kunt met dat luchtbed nog een leuk Hersenwerk maken!!

Wat heb je nodig?

 • Lek luchtbed (of een badlaken)
 • Stukje touw

Hoe maak je het Luchtbed Hersenwerkwiel

 • Vouw het luchtbed, over de lengte, steeds 15 – 20 cm tot het hele luchtbed is opgevouwen als een harmonica
 • Bind een touwtje om het midden
 • Vouw de uiteinden uit zodat je een ‘wiel’ krijgt

Klaar?

Dan kun je je nieuwe Hersenwerk gaan aanbieden aan je konijn, kat, hond of paard 😊

 1. Laat het dier eerst kennismaken met het materiaal zonder lekkers, is het dier comfortabel en relaxt met het materiaal dan stap 2
 2. Leg het lekkers aan de kant van het dier, in de buitenrand van het wiel (daar waar de meeste ruimte is), heeft het dier comfortabel en ontspannen al het lekkers kunnen vinden dan kun je door naar stap 3
 3. Leg het lekkers meer verspreid langs de (bredere) buitenkant van het wiel. Heeft het dier comfortabel en ontspannen al het lekkers kunnen vinden dan kun je door naar stap 4
 4. Leg het lekkers stapsgewijs ook meer naar het midden van het wiel.

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor paarden?
Verwacht!!! Met “Leer Hersenwerken met je paard in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een paardenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast paarden ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 augustus 2022