Hersenwerk voor paarden en vuurwerkIs Hersenwerk een wondermiddel?

Paarden en vuurwerk

Vuurwerkverbod of niet, knallen rondom de jaarwisseling zijn een gegeven. We kunnen er tegen zijn, maar vooralsnog zullen we ermee moeten dealen. Hoe je dat het beste kunt doen? Door jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden en te ontdekken wat jouw paard nodig heeft.

Paarden zijn vluchtdieren. Dat maakt dat zij over het algemeen proberen te vluchten als er gevaar dreigt. Hoe goed de band ook is tussen jou en je paard, bij angst kan er toch onverwacht gedrag ontstaan. Daar waar jouw paard normaal in contact blijft met jou, kan deze jou opeens negeren of zelfs niet meer te benaderen zijn. Het is daarom extra belangrijk rondom de jaarwisseling een veilige plek voor je paard te creëren en je verzorging en begeleiding af te stemmen op wat jouw paard nodig heeft. Hersenwerk kan daarin ondersteunen.

 

Wat doet Hersenwerk?

Bij Hersenwerk gebeurt er veel met onze paarden. De zintuigen worden gestimuleerd terwijl zij naar lekkers zoeken. Het zoeken naar eten is op zich al een fijne activiteit, iets wat paarden van nature al graag doen. Neus aan de grond en hapje-stapje vooruit. Als je paard vanuit rust kan Hersenwerken, zal hij snel gefocust zijn op het vinden van lekkers in het materiaal, waarbij hij zich afsluit voor de omgeving. Deze concentratie en inspanning maken dat je paard, met jouw als begeleider, in een eigen wereldje komt en dat brengt hem rust, zowel mentaal als fysiek. Na het Hersenwerken is je paard moe en kan hij diep ontspannen.

Hersenwerk heeft dus het beste ontspannende effect als je paard vanuit rust werkt. Is de omgeving stressvol, zoals rondom de jaarwisseling, dan kan Hersenwerk dienen als afleiding. Dan start je paard niet relaxt, maar kan Hersenwerk hem wel helpen zich af te sluiten en mentaal en fysiek minder gespannen te zijn.

Is Hersenwerk een wondermiddel?

Hersenwerk is géén wondermiddel om angst weg te nemen of te voorkomen; helemaal niet zelfs! Hersenwerk kan afleiden en heeft een ontspannend effect, maar alleen als jouw paard hier voor open staat. En laten we wel wezen: de meeste paarden zijn alert en onrustig tijdens de jaarwisseling en ervaren hun omgeving als onveilig. Dus laat je paard kiezen in wat hij nodig heeft. Is hij geïnteresseerd in voer en samenwerking, dan kun je zeker Hersenwerk aanbieden. Zo niet, kijk hoe je hem dan op andere wijze kunt ondersteunen.

Hersenwerk lukt niet tijdens de jaarwisseling

  • Het kan zijn dat je paard helemaal geen interesse heeft in voer of samenwerken. Dat is oké. Kijk goed naar je paard en ontdek wat hij nodig heeft van jou.
  • Sommige paarden gaan helemaal uit contact. Dat is niet leuk, maar wel wat voor hem op dat moment het beste voelt. Zorg dat alles veilig is in de omgeving van je paard en laat hem met jouw rustige aanwezigheid merken dat je zijn veilige haven bent.
  • Staat jouw paard niet bij jou in de buurt, check dan goed op de locatie en bij de verzorgers of aan alle veiligheidsvoorwaarden is gedacht.

4 voorbeelden van HersenwerkInspiratie: Struinend door de jaarwisseling

Struinfeestjes en Hapsnappers: dat is ons advies rondom de jaarwisseling. Deze vormen van Hersenwerk hebben als doel je paard echt te laten ontspannen.

Kies materiaal dat je paard goed kent of begin ruim voor de jaarwisseling met het introduceren van materialen en Hersenwerk.

Leg lekkers op, onder of in de materialen, maar doe dat zodanig dat je paard geen ingewikkelde acties moet uitvoeren om het lekkers te vinden.

Maak het niet ingewikkeld. Als je stress hebt, kun je niet goed nadenken, dus bied iets aan waarbij hij lekker kan ‘snuffelstruinen’ en daardoor de knallen vergeet.

Op de foto vier voorbeelden ter inspiratie.

Wanneer geef ik mijn paard Hersenwerk?

Je kunt Hersenwerk op drie momenten inzetten als ondersteuning tijdens Oud & Nieuw.

Vooraf: Ga op Oudjaarsdag al aan de slag met Hersenwerk. Ben je (’s avonds) in de buurt om te checken hoe het met je paard gaat, dan is het fijn om al wat gevulde Hersenwerkmaterialen klaar te hebben liggen. Betrek je paard bij het maken en geef hem alvast een ‘voorproefje’. Hiermee heeft hij gelijk weer een positieve associatie met het leuke Hersenwerk.

Tijdens: Zijn er veel knallen en wordt je paard onrustig? Bied dan wat Hersenwerk aan. Dit jaar hebben we een vuurwerkverbod, maar dat zal het knallen niet op alle plaatsen stoppen. De kans is groot dat er om 12 uur nog flink geknald wordt. Hersenwerk kan je paard mooie afleiding geven.

Na: Hoe je paard de jaarwisseling ook heeft ervaren, spanning zit er vrijwel altijd bij. Om die spanning goed te laten afvloeien is Hersenwerk ideaal. Bied hem ruim na 12 uur of op Nieuwjaarsdag Hersenwerk aan. Door het snuffelen en struinen ontspant je paard mentaal en fysiek en kan hij daarna goed rusten en herstellen van de opgedane stress.

Bouw een feestelijk “Vuurwerk-pakket”

Wil je inspiratie voor het maken van een feestelijk “Vuurwerk-pakket” voor je paard? Doe dan mee met onze gratis challenge Heel Holland Hersenwerkt! Vanaf 15 december ontvang je vier dagen lang inspiratie voor het opbouwen van een Hersenwerk-pakket.

Let op: De challenge is gericht op honden, maar daar kun jij als paardenmens zeker inspiratie uit halen!

Deelname is gratis. Meld je hier aan: Heel Holland Hersenwerkt – vuurwerkpakket aanmelden kan t/m 14 december a.s.

HersenwerkSnuffels 10 december 2021