Geurig ongemak
Wat is voor jou de geur van de decembermaand? Waarschijnlijk heb je direct een associatie en wat er precies in je opkomt, zal voor iedereen anders zijn. Grote kans dat dennengeur, houtkachel, geurkaars, gebakken brood, gourmet en vuurwerk in de top tien staan.
Voor mensen zijn veel geuren heerlijk. Ze geven ons een goed gevoel, het gevoel van gezelligheid. Uiteraard heeft iedereen zijn voorkeuren. Sommige mensen genieten enorm van de geur van de houtkachel, terwijl anderen ervan moeten hoesten en het vinden stinken.
Ook bij dieren doet geur veel. Geur is dé informatiebron voor hen. Ze besnuffelen niet alleen objecten in hun leefomgeving, ze ruiken ook de ruimte waarin ze verblijven. Voor de dieren die buiten komen of buiten leven gaat het letterlijk nog veel verder: zij ruiken over grote afstanden en halen daar hun informatie uit.
Als je dat in gedachten neemt kun je je voorstellen dat de geuren, die wij zo associëren met de feestdagen, voor onze dieren ongemak opleveren. De sterke geuren belemmeren hun waarneming, waardoor hun informatievoorziening wordt beperkt. Het beperkt worden in informatie geeft ongemak en kan dieren extra alert en daardoor onrustig maken.
Veel geuren zijn niet te voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat er zo min mogelijk sterke geuren in de leefomgeving van dieren komen. Ruik je in het bijzijn van je dieren een sterke geur van buitenaf, kijk dan goed hoe de reactie is. Mogelijk wordt je dier onrustig en kan het wat extra steun en begeleiding nodig hebben.
Geniet van de feestdagen en de heerlijke geuren, maar houd een oog op je dieren. Door je bewust te zijn van de geuren en het daaruit voortvloeiende mogelijk andere gedrag kun je jouw dier met zorg en op maat begeleiden.
**Is Hersenwerk een wondermiddel?**Hersenwerk is géén wondermiddel om angst weg te nemen of te voorkomen; helemaal niet zelfs! Hersenwerk kan afleiden en heeft een ontspannend effect, maar alleen als jouw paard hier voor open staat. En laten we wel wezen: de meeste paarden zijn alert en onrustig tijdens de jaarwisseling en ervaren hun omgeving als onveilig. Dus laat je paard kiezen in wat hij nodig heeft. Is hij geïnteresseerd in voer en samenwerking, dan kun je zeker Hersenwerk aanbieden. Zo niet, kijk hoe je hem dan op andere wijze kunt ondersteunen. |
Heel Holland Hersenwerkt met Kerstmaterialen
Benodigdheden:
- muffinbak
- voertjes, worteltjes
- kerststerren (zelfgemaakt of van hout)
- zeil als ondergrond op zanderige bodem
Stappenplan:
stap 1: Laat je paard kennis maken met de materialen zonder voertjes. Dit kan door de materialen in de hand te houden of op de grond te leggen en je paard eraan te laten ruiken.
stap 2: Leg de kerststerren wat uit elkaar op de grond en strooi voertjes rondom de sterren. Laat je paard op zijn eigen manier starten met het snuffelen
stap 3: Leg de kerststerren dichter bij elkaar, leg voertjes rondom en op de sterren en laat je paard weer snuffelen.
stap 4: Voeg de muffinvorm toe, leg enkele voertjes in de vorm en de rest rond en op de kerststerren
Stap 5: Leg ook enkele kerststerren op de muffinvorm met een voertje in de muffinvorm.
Observeer je paard en geniet! Help als het nodig is om frustratie te voorkomen.
Stap 6: laat je paard rustig uitsnuffelen totdat hij zelf aangeeft dat hij klaar is.
Wees wijs met materialen!NIET GEBRUIKEN: breekbaar, scherp, sterk geurend, geïmpregneerd, losse kleine onderdelen, nepsneeuw, alles wat eetbaar lijkt maar niet is, alles van/met chocola, de kerstboom zelf en dennennaalden, materiaal bijv. plastic, karton, stof als het door je dier wordt opgegeten. |
Creatief idee: Scandinavische kerstster
Doe je mee?
In 12 dagen maken we stap voor stap deze mooie kerstster van stof (zonder dat je naaigaren nodig bent!!) en gaan we ook met de Kerstster Hersenwerken.
Download hier het stappenplan of volg de stappen in de Facebook groep Hersenwerken voor Paarden.
Zorg voor een BOV!
Een BOV? Wat is dat nou weer? Een BOV is een Bewust Onbeschonken Verzorger. Iemand die de dieren in de gaten houdt of ze wel oké zijn met de drukte. Iemand die bezoek instrueert in het passend omgaan met de dieren. Iemand die de planning van verzorging in de gaten houdt. En dat doet deze persoon allemaal ‘onbeschonken’. Dus helder van geest en in staat om alert en adequaat te reageren.
Waarom is een BOV nodig? Het klinkt misschien streng en ongezellig, toch is het voor het welzijn en welbevinden van dieren heel prettig. Dieren verzorgen als je alcohol op hebt is niet handig. Je bent minder alert en je ruikt en doet anders, wat voor de meeste dieren ongemakkelijk is. Dat ongemak komt nog eens bovenop de onrust die er al is door de drukte.
Een BOV kiest er bewust voor om niet te drinken en om de zorg voor de dieren op zich te nemen. Hierdoor kunnen de andere aanwezigen met een gerust hart feestvieren, het glas heffen én de zorg voor de dieren even uit handen geven.
Tips rondom vuurwerk
- Bied Hersenwerk aan als je paard gespannen is
- Laat je paard zelf beslissen of hij wel of geen steun van jou nodig heeft
- Zet je paard veilig in de stal als er veel vuurwerk afgestoken wordt
- Houd licht aan en zet muziek op om geluid en flitsen af te zwakken
- Blijf thuis of zorg dat er iemand is om je paard(en) in de gaten te kunnen houden
- Controleer deuren en hekwerk deze dagen extra goed
- Staat jouw paard niet bij huis, check dan goed bij de verzorgers of zij een goede begeleiding garanderen.
Hele fijne feestdagen!
Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,
Marleen van Baal
Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren
Meer weten over Hersenwerk voor paarden?
Verwacht!!! Met “Leer Hersenwerken met je paard in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een paardenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.
Heb je naast paarden ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!