Vier de liefde met Hersenwerk!

Hoe heerlijk is het toch om van je dier te houden. Je kunt hem van alles toefluisteren, heerlijk kroelen, lekker verwennen en als je een keer vindt dat hij de kantjes eraf loopt, ben je je ergernis zo weer vergeten als je in zijn ogen kijkt.

Houden van dieren gaat ons gemakkelijk af. We zijn vaak opener en zachter naar dieren dan naar mensen. Dat is ook wel logisch: een dier neemt ons zoals we zijn en is van nature onvoorwaardelijk in zijn omgang met ons. We kunnen dus ongegeneerd onszelf zijn bij onze dieren en zij vinden ons dan nóg de leukste en de liefste. Daar kun je toch alleen maar van houden?!Marleen aan het Hersenwerken met Didi

Een manier om jullie liefde te vieren én te verdiepen is samen Hersenwerken. Natuurlijk ben ik bevooroordeeld als eigenaar van Hersenwerk voor dieren, ik vind alles geweldig aan Hersenwerk. Maar ook ik ben ooit begonnen en eigenlijk was het gelijk vanaf de eerste keer raak. Ik was al verliefd op mijn Duitse herder Franka, maar in die eerste Hersenwerksessie werd ik echt ‘smoorverliefd’ op haar! Het was zo geweldig ‘magisch’ om op de vierkante meter met haar samen te werken, te communiceren via kleine signalen en te ervaren dat zij net zo met mij bezig was als ik met haar.

Naast die magie werd ik me ook bewust van haar schoonheid. Opeens vielen me kleine details aan haar vacht op, ontdekte ik hoe schattig haar oren bewogen als ze volop geconcentreerd snuffelde en bleken haar ogen heel veel kleuren te hebben, iets wat me niet eerder was opgevallen. Nu ze bijna 12 jaar oud is heb ik die gevoelens nog steeds als ik met haar Hersenwerk.

Ook met mijn andere hond Bartje is het elke keer weer een liefdevol feestje wat al begint als ik het materiaal ga uitzoeken. Door de jaren heen heb ik zowel met honden als met paarden, katten en konijnen geHersenwerkt en telkens weer word ik verliefd op het dier waarmee ik werk. Dat doet Hersenwerk dus met ons!

In dit mooie samenspel zit ook een aandachtspunt. Want die verliefdheid is leuk en de wederzijdse liefde geweldig, maar de kans dat we te veel opgaan in die gevoelens is behoorlijk groot. Dan komt er het woordje ‘te’ voor te staan en zoals we allemaal weten is dat in alle gevallen ongewenst.

Te veel liefde kan leiden tot te veel zorgen voor je dier. Dat uit zich door het denken voor je dier of te veel willen helpen, met als gevolg dat het dier belemmerd wordt in zijn eigen manier van Hersenwerken. Te veel liefde kan ook leiden tot een grote behoefte aan praten of aanraken. Dan zie je dieren die uit hun concentratie gehaald worden door hun mens omdat deze praat en aait terwijl hij daar op dat moment geen behoefte aan heeft. Te veel liefde kan ook leiden tot verwennerij waar het dier niet op zit te wachten. Denk aan de mooiste en duurste Hersenwerkmaterialen, terwijl het dier intens tevreden Hersenwerkt met oude handdoeken. Of dat het dier verwend wordt met te veel of ongezond lekkers om mee te Hersenwerken.

Te veel liefde verstikt eigenlijk de ware liefde. Door bewust te zijn van je gevoelens en daar op enige afstand enorm van te genieten, hou je ook de behoeften van je dier in zicht. Juist bij die afstand afgestemd op wat jouw dier prettig vindt, zien we ons dier hoe hij echt is. En dan weten we precies wat er nodig is om samen al Hersenwerkend de liefde te vieren!

Marleen van Baal
Eigenaar Hersenwerk voor dieren

 

Jouw lieverd op z’n mooist gefotografeerd met je smartphone.

De lezers van de HersenwerkSnuffels hebben de primeur! Jullie ontvangen 20% kortingPiet en Jeroen op de geweldig leuke online cursus van Photo Class: Dogs! In deze online cursus leren topfotograaf Jeroen Swolfs en dierenarts Piet Hellemans, bekend van TV en social media, je om zelf de mooiste foto’s te maken met je smartphone.

In korte filmpjes met praktische uitleg én de ‘hoe’ helemaal in beeld, nemen Piet en Jeroen je op inspirerende wijze mee. Je krijgt direct zin om zelf aan de slag te gaan!

De cursus kost € 9,95, maar als je de kortingscode HersenwerkSnuffels gebruikt, krijg je 20% korting. En ja, de cursus is gemaakt voor het fotograferen van honden, maar (bijna) alle tips zijn zeker ook toepasbaar op paarden.

Bestel de cursus dus vandaag nog! De code is geldig tot 28 februari 2022.

Klik hier: https://www.photoclass.nl/dogs/ en gebruik de kortingscode HersenwerkSnuffels

Kijk ook het filmpje van Piet en Jeroen door op de afbeelding te klikken!

 

Hersenwerk aan twee paarden: dit is ons advies:

Hersenwerk bied je in principe één op één aan. Je bent even helemaal samen met je paard en jullie hebben alle aandacht en tijd voor elkaar. Het effect van Hersenwerk is dat je de band met je paard enorm versterkt doordat je zo bewust en op maat samenwerkt. Daarbij vinden veel paarden het heerlijk om even alle aandacht te krijgen en zij zitten er niet op te wachten om jou te delen! Daarom adviseren we om niet aan twee paarden tegelijk Hersenwerk aan te bieden.

Tenzij…

Er is een hele goede reden om wél met twee paarden te Hersenwerken en dat is als één van hen terughoudend of onzeker is. Of dit nu in de omgang met jou is of gericht op nieuwe situaties of onbekende materialen, het kan een paard enorm helpen als er een maatje bij hem is. Tenminste als dat maatje wel vrij is in de omgang en in het ontdekken.

Doordat ze ‘de kunst af kunnen kijken’ zal het terughoudende paard ervaren dat Hersenwerk leuk is en ontspannend. Dat zal er voor zorgen dat hij in de toekomst ook gaat genieten van individuele sessies met jou!

 

De magie van Hersenwerk

Wat is voor jou de magie van Hersenwerk? Dat vroegen we deze maand aan Inge Masolijn, Begeleider Hersenwerk, eigenaar Hondenschool Masolijn en redactielid HersenwerkSnuffels

“De verwachtingsvolle koppies van mijn shetlanders Julius en Petertje kan ik niet weerstaan. Ze staan altijd klaar voor een Hersenwerksessie en voor mij is de magie van Hersenwerk vooral ons gezamenlijke leerproces. Wat hebben de pony’s van mij nodig en hoe laten ze me dat zien.”

 

Heel Holland Hersenwerkt: Valentijnshart voor jouw Valentijn

Nodig: een grote en een kleine handdoek, stukjes appel, wortel en/of paardensnoepjes.

Ga met je paard naar een plek waar jullie ongestoord samen kunnen Hersenwerken.

Vorm met de twee handdoeken een hartvorm.Stappenplan Valentijn Hersenwerk voor paarden

Stap 1: Laat je paard ruiken aan de doeken zonder er voer bij te leggen. Hierdoor kan je paard kennis maken met het materiaal.

Stap 2: Leg wat lekkers aan de buitenkant om het hart heen.

Stap 3: Leg wat lekkers aan de binnenkant van het hart.

Stap 4: Leg lekkers op het hart en in het midden.

Stap 5: Leg wat lekkers net onder het materiaal zodat het deels wel zichtbaar is.

Stap 6: Leg het lekkers echt onder het materiaal.

Als de laatste stap te lastig is voor ja paard, ga je terug naar stap 4 of 5.
Geeft je paard aan nog wel door te willen, vorm dan opnieuw het Valentijnshart en leg het voer weer op of onder het hart. Loopt je paard weg of laat hij lekkers liggen? Ruim dan rustig de doeken op en sluit de sessie af.

 

Namens het team van Hersenwerk voor dieren: veel Hersenwerkplezier gewenst en hou je goede voornemens vast!

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor paarden?

Verwacht!!! Met “Leer Hersenwerken met je paard in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een paardenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast paarden ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 februari 2022