Onvoorwaardelijke liefdeHersenwerkSnuffels februari 2023 thema liefde

Houden van de ander maakt blij, trots en maakt ons aan het lachen. Liefde ontvangen geeft een warm gevoel, je wordt gezien en dat geeft weer (zelf)vertrouwen. De wisselwerking van houden van elkaar is dus eigenlijk één grote uitwisseling van fijne gevoelens.

Dieren zijn heel onvoorwaardelijk in hun liefde en verbondenheid. Ze nemen ons zoals we zijn. Dat maakt dat wij kunnen rekenen op hen. Mensen zijn daar wat grilliger in. We hebben vaak ideeën van hoe het hoort, wat moet en mag en hebben daarin ook verwachtingen naar onze dieren. Dat maakt dat als een dier niet voldoet aan onze visie, de liefde voorwaardelijk kan worden. Pas als de dieren doen wat we willen, kunnen we echt van hen houden.

Bij dieren zie je dat ze zich veilig voelen bij de mens die onvoorwaardelijk van hen houdt. Als het dier mag zijn wie hij is, met z’n mooie en mindere kanten, zal hij zijn mens vertrouwen. Als er voorwaarden worden gesteld aan de liefdevolle handelingen ontstaat er ruis op de verbinding. Dat heeft per direct effect op het vertrouwen en gevoel van veiligheid.

Aan ons de taak, en vaak ook de uitdaging, om onvoorwaardelijk te zijn naar onze dieren. Hen te accepteren zoals ze zijn en de omstandigheden te creëren waarin zij zich kunnen ontwikkelen tot stabiele individuen. Dat proces, van ontwikkeling en samen groeien, creëert een waardevolle band gebaseerd op onvoorwaardelijke liefde. De mooiste liefde die er is!

 

Heel Holland Hersenwerkt: Open je Hart

Wat heb je nodig:
* Een gewone handdoek 150×100
* Veel voertjes
* Een rustige en prettige Hersenwerkomgeving

Stap 1: Laat je paard kennis maken met het materiaal zonder voertjes. Als je paard ontspannen is kun je verder gaan met stap 2
Stap 2: Maak een straatje voertjes op een dubbelgevouwen handdoek en laat je paard zoeken
Stap 3: Als stap 2, maar rol nu de dubbelgevouwen handdoek met voertjes strak op, ongeveer tot de helft. Zorg dat je de rol zo neerlegt dat het paard door te duwen automatisch de handdoek afrolt.

Techniektips:

 • Rol de handdoek vrij strak op (dat rolt makkelijker af)
 • Plaats de handdoek zo dat je paard van zich af kan duwen (ja-knik beweging)
 • Gebruik liever meer dan minder lekkers als je net begonnen met het uitleggen van deze techniek (ga voor succes)
 • Neem de tijd voor elke stap. Merk je dat je veel moet helpen, blijf de stap dan enkele keren herhalen. Je kunt hier ook meerdere sessies de tijd voor nemen

Stappenplan paard HersenwerkSnuffels februari 2023Stap 4: Als stap 3, maar rol de handdoek verder op
Stap 5: Rol de handdoek iets minder strak op en gebruik minder voertjes
Stap 6: Vouw de handdoek niet meer dubbel, maar verspreid de voertjes over de hele handdoek en rol hem in de lengte op.

Als dit allemaal nog goed gaat, kun je nog een stapje verder.

Stap 7: Verspreid voertjes over de handdoek en rol hem in de breedte op.
Stap 8: Stapje voor stapje duw je de handdoek in een hartvorm en dit is echt een uitdaging, want de bochten in de handdoek rollen minder makkelijk af. Kijk goed of hulp nodig is en bied deze waar nodig!

Veel Hersenwerkplezier samen!!

 

 

Magie van Hersenwerk: WatchMe

Magie paard HersenwerkSnuffels februari 2023Oh, wat is het lastig om verbinding te maken met een ‘moeilijk’ paard. Na het overlijden van mijn superlieve paard Bulky kreeg ik hier mee te maken. WatchMe is een KWPN’er van bijna 20 jaar oud. Een paard met een gebruiksaanwijzing in een taal die ik helaas niet ken. Het verdriet van het verlies van mijn paardenmaatje speelt hier natuurlijk ook een belangrijke rol. Eigenlijk kon WatchMe niets goed doen. Als ik haar zag lopen in ons weiland, zag ik eigenlijk alleen het paard dat er niet meer was. Het paard waar ik wel op kon rijden, het lieve paard dat je volgde als je in het weiland of in de paardenbak rond liep, het paard waar ik heel veel mee aan het Hersenwerken ben geweest i.v.m. een blessure.

Op een gegeven moment stond ik in gedachten in het weiland te turen en bedacht me dat WatchMe het eigenlijk fantastisch deed zonder haar vriend. Weliswaar lopen er ook nog twee shetjes, maar dat is toch een heel ander niveau. WatchMe zocht contact, ik gaf haar een worteltje en bedacht me ineens dat ze eigenlijk nooit op deze rustige manier contact zoekt. Ze is lomp, duwt je bijna om en stapt zo op je voeten.
Ineens is WatchMe niet meer het moeilijke paard met een onbegrijpelijke gebruiksaanwijzing, maar een paard die mij duidelijk maakt dat we weer eens samen iets moeten gaan doen. Ik haal mijn Hersenwerkspullen op en ga samen met haar naar een rustig plekje. Ik zie haar ontspannen als ik wat bekende spullen op de grond leg en zelf ontspan ik ook. Wat heerlijk om zo samen met haar bezig te zijn en wat is het eigenlijk een lief paard.
WatchMe, dank je wel voor de verbinding.

Inge Masolijn – hondenschool Masolijn en WatchMe

 

Vertel het ons!

Wil jij ons vertellen wat je zo leuk vindt aan Hersenwerk? We horen graag jouw ‘magie’ van Hersenwerk! Mail ons en vertel in ongeveer 150 woorden waarom jij een fan bent van Hersenwerk. Stuur een foto van jouw maatje of van jullie samen mee.

Mail naar office@hersenwerkvoordieren.nl en wie weet staat jouw magie volgende maand in de HersenwerkSnuffels!

 

Maak je eigen Hart-Hersenwerk

Wat heb je nodig?

 • Schaar
 • 2 stevige stukken stof  (dikke fleece, spijkerstof etc)
 • Uitknipmodel 1: 25 x 60 cm (konijnen, katten en kleine tot middelgrote honden)
 • Uitknipmodel 2: 30 x 90 cm (grote honden (of honden met een brede bek) en paarden)
 • A4 printerpapier, printer om PDF uit te printen
 • Eventueel een krijtje

Uitknippen

Knip het uitknipmodel uit en leg deze op de dubbelgevouwen stof, met de rode lijn op de stofvouw (foto 1). Teken met een krijtje de omtrek van het uitknipmodel (foto 2) en de zwarte lijnen op de stof (foto 3) of speld het uitknipmodel vast op de stof. Knip de stof uit en in langs  de zwarte lijnen (foto 4 en 5). Doe hetzelfde voor de andere lap stof (foto 6 en 7).

In elkaar zetten

 1. Leg de beide dubbelgevouwen stofdelen met de ingeknipte delen naar elkaar toe in een hoek van ongeveer 90 graden (foto 8)
 2. Haal de linker strook van de roze stof door de bovenste strook van de spijkerstof (foto 9)
 3. Haal nu de bovenste strook spijkerstof door de middelste strook van de roze stof (foto 10)
 4. Haal daarna nog de rechter strook van de roze stof door het resterende deel van het bovenste strookje spijkerstof
 5. Haal de middelste strook van de spijkerstof door de meest linker strook van de roze stof
 6. Haal de middelste strook van het roze stofdeel door de middelste strook van de spijkerstof
 7. Haal de middelste strook van de spijkerstof door de meest rechter strook van de roze stof tot het resultaat is als foto 11
 8. Herhaal stap 2 tot en met 4 voor de onderste strook spijkerstof tot het resultaat is als foto 12.

 

Stappenplan voor Hersenwerk met het “Eigen Hart” uit het Creatief idee

Nodig:

 • Jouw zelfgemaakte ‘Eigen Hart’
 • Voldoende voertjes
 • Stroeve ondergrond

 1. Laat je dier kennismaken met het Hart zonder voertjes. Dit kan op de grond of vanuit de hand. Neem de tijd en laat je dier rustig kijken en onderzoeken. Als hij aangeeft dat hij klaar is met onderzoeken van het Hart, ga je naar stap 2.
 2. Leg voertjes rondom het Hart. Pakt je dier deze zonder spanning, en leg dan ook wat voertjes op de rand van het Hart, en daarna verdeeld over het hele Hart.
 3. Leg voertjes op en onder het “ingevlochten” stukje op het Hart, leg het niet te diep zodat je dier er goed bij kan.
 4. Bovenaan het Hart zijn de rondingen open, leg hier voertjes tussen. Begin makkelijk door het helemaal open te leggen en leg het steeds verder dicht.
 5. De twee rondingen zijn van verschillende stoffen. Let eens op je dier, is er verschil bij het zoeken in de verschillende stoffen?
 6. Je kunt ook voertjes onder het Hart verstoppen. Maak eerst een soort tunneltje door het Hart in een plooi te leggen met lekkers eerst bij de opening. Leg de voertjes steeds verder in de tunnel en leg het Hart steeds platter. en leg het daarna steeds verder plat.
 7. Combineer alle bovenstaande opties.

Geniet van elkaar en van het samen bezig zijn!

Liefde is …. Samen Hersenwerken!

Word jij ook zo ontzettend blij van je Hersenwerkende dier?

Dat je daar blij van wordt is  helemaal niet gek, want naast het feit dat Hersenwerk ‘an sich’ al heel leuk is, zorgen het samen bezig zijn, je prettig voelen bij elkaar en aanrakingen ervoor dat er oxytocine vrij komt. Oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, zorgt voor gevoelens van verbondenheid en vertrouwen. Een positieve bijwerking is dat het daarnaast stress en angst onderdrukt. Is dat niet cool!!

Als je dier eenmaal een idee heeft van wat hij kan verwachten als je gaat Hersenwerken, dan zorgt díe verwachting ervoor dat het deel van de hersenen wordt geprikkeld dat gelinkt is aan plezier en beloning. Je wordt er blij van en je voelt je goed. Evolutionair gezien is het heel logisch dat het zoeken en de verwachting te vinden een goed gevoel geven: het is nodig om eten, een schuilplaats of partner te vinden … essentieel voor het voortbestaan! Het stofje dat met name zorgt voor het goede gevoel is dopamine, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. En zeg nou zelf … je wordt toch gelukkig van Hersenwerk?!

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor paarden?
Verwacht!!! Met “Leer Hersenwerken met je paard in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een paardenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast paarden ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 februari 2023