Heb jij goede voornemens? Wij wel!

Onze top 3 van goede voornemens delen we graag met je en we koppelen het gelijk aan het samenleven met onze paard(en).

  1. Samen actief zijn met echte aandacht
  2. Samen ‘zijn’
  3. Verdiepen in behoeften van onze paard(en)

Samen actief zijn met echte aandacht

Veel van de interactie met onze paarden is gericht op de dagelijkse terugkerende routine van verzorgen. Zeker als je geen actieve training of sport met je paard beoefent, is de kans dat er weinig activiteit samen is best groot. Ook zul je het herkennen dat als je wel iets actiefs met je paard doet, je al snel in gesprek gaat met de mensen die bij je zijn. Het is heel menselijk, maar niet wenselijk. Ons voornemen is om elke activiteit bewust aan te bieden, met aandacht voor wat er is en met oog voor onze paard(en). Voor Hersenwerk plannen we dagelijks of een paar keer per week een sessie en gaan daar dan ook echt ‘samen’ van genieten!

interactie tussen mens en paardSamen ‘zijn’

Samen actief zijn is belangrijk, maar dagelijks samen in rust of in elkaars nabijheid je eigen ding doen is net zo belangrijk. Aanwezig zijn, letterlijk en figuurlijk, dat is samen ‘zijn’. Niks moeten, niks van elkaar vragen, niets verwachten, maar alleen maar genieten van elkaars aanwezigheid. Het klinkt zo simpel, maar het is echt een uitdaging om dit ook ‘mindfull’ te doen, dus wij gaan die uitdaging aan in 2022. Doe je mee?

Verdiepen in behoeften

Dit derde voornemen is eigenlijk de basis voor 1 en 2, want als jij weet waar jouw paard behoefte aan heeft kun je hieraan tegemoet komen, zowel in actie als in rust. We gaan zo makkelijk uit van wat wij denken dat goed is voor onze paard(en), maar dat doen we met ons menselijke brein. Hoe goed bedoeld ook, de kans dat we toch anders kijken is groot. Met Hersenwerk kun je met het uitzoeken van materialen vanuit rust (voornemen 2) al heel veel ontdekken over de behoeften van jouw paard. Tijdens het aanbieden van Hersenwerk (voornemen 1) ontdek je voorkeuren in materiaal, technieken en Hersenwerkstijl. Die kennis kun je meenemen in alle facetten van jullie leven samen. Door met een open blik te kijken zie je jouw paard nog meer zoals hij is en kun je hem nog meer geven wat hij nodig heeft.

Winter waar ben je?

Geen witte kerst, nauwelijks krabben, laat staan schaatsen… het was zelfs de warmste jaarwisseling ooit! Dat houdt wel in dat er veel regen is en ook behoorlijk wat wind. Nu kunnen paarden prima tegen regen, maar dat houdt niet in dat ze er altijd even blij mee zijn.

Geef ze de keuze!

Er zijn paarden die het heerlijk vinden als het regent, maar anderen zullen liever schuilen. Ook bij wind en zeker als het stevig waait zullen er paarden zijn dit oké vinden en anderen worden er onrustig of zelfs schrikachtig van. Geef daarom, als dat enigszins kan, je paard de keuze waar hij is met regen en wind.

Hersenwerk met winterspullen

Hersenwerken met winterspullenWinterspullen als mutsen, handschoenen en sjaals zijn originele materialen om mee te Hersenwerken. Het zijn geen gangbare materialen en dat maakt het gelijk al Hersenwerk voor je paard. Het triggert de nieuwsgierigheid en dat is een mooie basis voor Hersenwerk.

We inspireren jullie in deze HersenwerkSnuffels met Petertje en een sjaal.

Stap 1: Houd de sjaal in je handen en laat je paard naar jou toekomen om aan de sjaal te ruiken en het materiaal te ervaren.

Stap 2: Leg de sjaal op de grond, stap naar achteren en laat je paard weer op eigen tempo de sjaal onderzoeken.

Stap 3: Spreid de sjaal uit en leg lekkers langs het materiaal.

Stap 4: Leg lekkers op het materiaal.

Stap 5: Rol een deel van de sjaal op met wat lekkers erin en leg lekkers op het overgebleven platte deel.

Stap 6: Rol de sjaal verder op met lekkers erin.

 

Namens het team van Hersenwerk voor dieren: veel Hersenwerkplezier gewenst en hou je goede voornemens vast!

Marleen van Baal

 

Redactie HersenwerkSnuffels

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

HersenwerkSnuffels 10 januari 2022