Relaxte vakantie
Of je nu weggaat, in eigen land of daarbuiten, of thuis blijft, je ontkomt niet aan onrust rondom de vakantie. Want weggaan vraagt het nodige geregel, maar thuisblijven creëert een heel scala aan routine-doorbrekende gedragingen. Voor ons al best intensief, maar voor onze dieren nog veel meer. Hoe hou je het nu een beetje relaxt voor onze harige maatjes?
Gewoon doen
“Doe maar gewoon” wordt vaak gezegd, maar hé… wat is ‘gewoon’ als je in plaats van elke dag om 7 uur opstaan opeens heerlijk uitslaapt tot 10 uur? Wat is ‘gewoon’ aan een huis vol koffers en paniek over het plots onvindbare paspoort? Of wat denk je van auto-inpak-stress? Je hoeft alleen maar naar je dier te kijken en je weet direct dat jij dan niet ‘gewoon’ doet!
Op de vakantiebestemming is alles anders, dus daar is ‘gewoon doen’ een mega-uitdaging. Je hebt zelf al genoeg uit te zoeken om je draai te vinden en een beetje te settelen. Maar ook voor de dieren die thuis liefdevol verzorgd worden door een oppas ziet hun wereld er opeens heel anders uit. De andere mens neemt naast andere gewoonten ook een andere stem, geur en gedragingen mee. Niks ‘gewoons’ van te maken.
Behoud routine en rituelen
Als er iets is waar onze dieren goed op gedijen is het wel op rust, voorspelbaarheid en regelmaat. Ook al is veel anders, je kunt wel heel bewust bepaalde zaken zoveel mogelijk hetzelfde laten zijn. Neem even de tijd om te bedenken waar jij jouw dier mee kan ondersteunen. Wat zijn echt hele vaste gewoontes in jullie leven samen? Wat doe je eigenlijk altijd vanzelfsprekend of weloverwogen? Door dit helder te hebben, kun je kijken wat haalbaar is om te behouden gedurende de vakantie.
Blijf je thuis? Blijf dan zoveel mogelijk het vaste verzorgingsritme volgen. Ga ook af en toe van huis, zodat je dieren gewend blijven aan even alleen zijn.
Neem je jouw dier mee op vakantie? Zorg dan voor voldoende tijd om te ontspannen: vooraf, tijdens de reis, bij aankomst en de eerste dagen. Probeer de thuissituatie zoveel mogelijk na te bootsen en gebruik vertrouwd ruikende verzorgingsmaterialen. Laat je dier settelen, net als jij.
Komt er een oppas of verzorger in of aan huis? Vraag deze dan vooraf al een paar keer langs te komen. Dan kan je dier aan de persoon wennen en jij kan vertellen over jouw wensen rondom de verzorging. Laat de oppas zoveel mogelijk de routine en rituelen aanhouden.
Hersenwerk als ondersteuning
Hersenwerk kan enorm helpen bij het wennen aan nieuwe situaties. Gebruik materiaal dat je dier kent én heel erg leuk vindt. Bied het aan of laat het aanbieden op een moment dat er rust ontstaat. Het zoeken naar lekkers zal de flink geprikkelde zintuigen op een andere manier stimuleren. De inspanning die ontstaat wordt gevolgd door ontspanning. Alle opgebouwde spanning kan worden losgelaten en de relaxte vakantie kan beginnen. Voor jou én voor jouw dier(en)!
Heel Holland Hersenwerkt… ook op vakantie!
Benodigdheden:
– borstel voor paard
– voertjes
– speeltjes
– een ton
Stappenplan:
Stap 1: Leg de borstel op de grond en laat je paard kennismaken zonder voertjes
Stap 2: Leg voertjes rondom de borstel
Stap 3: Leg voertjes rond en op de borstel
Stap 4: Breid uit door steeds een speeltje of borstel toe te voegen, waarbij je je paard eerst kennis laat maken met nieuwe materiaal voordat je het toevoegt
Stap 5: Laat je paard kennismaken met de omgekeerde ton
Stap 6: Leg voertjes op de ton
Stap 7: Bouw op door steeds een borstel of speeltje op de ton toe te voegen met voertjes er rondom en op
Stap 8: Draai de ton om en laat je paard zonder voertjes kennismaken
Stap 9: Leg voertjes in de ton
Stap 10: Bouw op door steeds een borstel of speeltje in de ton toe te voegen met voertjes erbij
Stap 11: laat je paard net zolang snuffelen tot hij beseft dat alle voertjes weg zijn
Help je paard als het nodig is om frustratie te voorkomen, want kleine voertjes kunnen in de borstel vast komen zitten
Werk hygiënisch en zorg voor borstels zonder haar.
De Magie van Hersenwerk
Niets moeten, maar laten kiezen.
Niet sturen, maar begeleiden.
Niet moeten, maar mogen.
De is voor mij waar Hersenwerk over gaat.
In de meeste gevallen is de samenwerking tussen mens en paard vaak gebaseerd op training.
Samen werken naar een bepaald doel, dat wij als mens gesteld hebben.
Dat doel willen we graag behalen, met of zonder tegensputteren, dat gaat nou eenmaal met vallen en opstaan.
In Hersenwerk gaat het voor mij niet over het behalen van een bepaald doel, ik ben geïnteresseerd in het proces van het paard.
De magie van Hersenwerk zit hem voor mij in het moment dat het paard gaat ervaren dat wij zijn impuls of behoeften zien en daar naar gaan handelen.
Dát moment dat je de verbazing én daaropvolgend daadwerkelijk de dialoog met je paard aangaat is magisch te noemen.
Ze vertellen ons zoveel, als we de tijd nemen om te luisteren.
Tamara Dorresteijn – docent Hersenwerk voor paarden – Equine Solutions
Tips – Hersenwerk op vakantie
Thuis – oppas door iemand die 1-2 per dag langskomt
- ‘Snuffel’ vooraf aan de oppas, oftewel laat de oppas langskomen om kennis te maken met jou en je paard(en). Hoe reageert je paard op de oppas? Staat de oppas open voor jouw suggesties? ‘Klikt het’?
- Schrijf je instructies duidelijk op en neem deze vooraf door zodat helder is wat de routine van je paard is en wat er van de oppas verwacht wordt. Denk aan bijv. dagelijkse verzorging, voeren en water bijvullen, in en uit de wei halen, stal uitmesten / poep uit de paddock en weiland halen en dagelijkse gezondheidscheck.
- Geef uitleg over het favoriete Hersenwerk van je paard. Doe het, als het kan, een keer samen zodat je oppas weet hoe ze Hersenwerk kan aanbieden.
Pensionstalling
- Neem van tevoren een kijkje om te bepalen of de pensionstalling bij jouw paard past. Bedenk van tevoren wat je belangrijk vindt: stal, 24 uur buiten, alleen overdag naar buiten, weiland / paddock, alleen je eigen paarden bij elkaar of gaan ze in een grotere kudde?
- Dagelijkse verzorging + gezondheidscheck wordt gedaan door medewerkers pensionstal, maar geef ook hier instructies mee wat jouw paard gewend is.
- Staat het personeel open voor Hersenwerk en zijn ze hiermee bekend?
Mee op vakantie
- Zoek een leuk vakantiehuis, hotel, bed&breakfast met stallen, paddock en/of weide.
- Ga de omgeving ontdekken te paard of met je paard
- Doe je thuis vaak Hersenwerk? Neem het favoriete, niet te moeilijke Hersenwerk mee en hou zoveel mogelijk vaste routine aan
Iemand in huis
- Stel je huis beschikbaar voor iemand met (bij voorkeur) kennis van paarden.
- Groot voordeel is dat je evt. direct ook oppas voor andere dieren hebt.
- Tip voor de oppas: neem wat vakantiedagen op, zodat je zelf ook een beetje kunt genieten van de locatie en de dieren. Voor de eigenaar is alles zo gedaan, maar voor de oppas kost het wel wat meer tijd en energie.
- Zie verder ook de tips bij 1.
Belangrijk: zorg dat het telefoonnummer van jezelf, de hoefsmid en de dierenarts beschikbaar is. Maak afspraken over wat te doen bij ziekte, kreupelheid, niet eten.
Leg duidelijk uit waar alles te vinden is, hoe en wanneer er gevoerd moet worden etc. Het is ook handig om de oppas zelf alles te laten doen als je er zelf bij bent om de routine een beetje eigen te laten maken.
Leestip
We hebben ook nog een leestip voor je. Met mijn boek ‘Lieve hond, wat doe je met me’ kun jij heerlijk wegdromen met verhalen over mensen en hun honden, honden als maatjes en vooral als levensveranderaars. 15 interviews en meer dan 75 prachtige foto’s.
Bestel jouw ‘Lieve hond’ hier en je krijgt er vier ansichtkaarten bij én je betaalt geen verzendkosten!
Gebruik de kortingscode VAKANTIE. De actie geldt tot 10 augustus 2022.
Veel plezier met Hersenwerk!
Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,
Marleen van Baal
Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren
Meer weten over Hersenwerk voor paarden?
Verwacht!!! Met “Leer Hersenwerken met je paard in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een paardenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.
Heb je naast paarden ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!