Waardevolle vrije tijd Waardevolle vrije tijd HersenwerkSnuffels juli 2023 paard

Als ik de tijd had, zou ik….. Wat vul jij in als antwoord?
Tijd bepaalt ons leven. Er is altijd tijd te kort, we hebben zoveel te doen. We moeten de klok in de gaten houden, want we hebben afspraken. We moeten opschieten, anders loopt de planning mis. Onze manier van met tijd omgaan, zorgt ervoor dat we enorm kunnen uitkijken naar ‘vrije tijd’. En terecht!

Tijd is schaars, dus natuurlijk willen we meer tijd. Maar wat blijkt? Als we meer tijd hebben, gaan we daar niet altijd slim mee om. Vaak gaan we dan ‘nog even snel’ iets doen dat ‘moet’ of ‘hoort’. En voor we het weten, is de extra tijd alweer tussen onze vingers door geglipt. Zo zonde!

Met de zomer voor de deur hebben de meeste van ons vrije tijd. Tijd om niets te doen of juist dat te doen waar je anders niet aan toe komt. Daarom mijn vraag aan het begin van deze tekst: wat zou jij doen als je tijd genoeg hebt? En maak je bewuste keuzes of zie je wel wat er gebeurt?

Een andere vraag die ik je graag wil stellen: wat zou jouw díer doen met jouw extra tijd? Waar zou jouw dier voor kiezen als hij mocht beslissen over jouw vrije tijd?

Ik denk dat je het antwoord wel kunt raden: jouw dier zou heel graag meer tijd met jou doorbrengen. Met échte aandacht van jou. Niet in volle actie, maar vanuit rust, in verbinding, afgestemd op elkaar. Dat er daadwerkelijk quality-time is, waarbij er geen klok regeert of andere zaken aandacht vragen.

Hoe gaaf zou het zijn als jij de komende periode bewust kiest om een deel van je vrije tijd te reserveren voor Hersenwerk met je dier. Samen in gesprek, materialen ontdekken, technieken uitproberen, vanuit rust. Samen op een paar vierkante meter.

We wensen je een mooie zomer, samen met je dier(en) en veel waardevolle vrije tijd.

 

Heel Holland Hersenwerkt: Vrijetijd-Hersenwerk

Benodigdheden:

  • een badlaken
  • een strandmatje
  • een strandbal
  • evt. ander ‘strandmateriaal’
  • een niet-zanderige ondergrond (gras of verharding)

Heel Holland Hersenwerkt - paard - HersenwerkSnuffels juli 2023Stappenplan:

Stap 1: laat je paard kennismaken met het materiaal zonder voertjes. Als je paard onrustig is/wordt van het materiaal, ga dan eerst met 1 voorwerp aan de slag en introduceer in een volgende sessie het volgende voorwerp

Stap 2: leg lekkers om en net langs het materiaal en laat je paard zoeken

Stap 3: leg lekkers op het materiaal en laat je paard zoeken

Stap 4: verstop lekkers in en onder het materiaal en laat je paard zoeken

Stap 5: varieer met het materiaal, vouw het dubbel, rol het op, leg het over elkaar heen, leg het op elkaar. Laat je paard zijn gang gaan en aangeven wat hij wil, help waar nodig.

Stap 6: eventueel ander materiaal introduceren en variarieer. Let goed op je paard of hij rustig en ontspannen is bij het materiaal.

 

De magie van Hersenwerk - paard - HersenwerkSnuffels juli 2023De Magie van Hersenwerk

Tijdens een bespreking kwam naar voren dat ik het bij mijn honden heel makkelijk vind om magiemomenten te benoemen, maar voor mijn paarden vind ik dat lastiger.

Hierdoor werd ik getriggerd.

Waarom heb ik minder magiemomenten bij het werken met paarden als met honden?
Als een hond ergens bang voor is, bijvoorbeeld voor geluid, voor een borstel of voor een voorwerp, dan gebruik ik eigenlijk direct Hersenwerk om hier iets aan te veranderen. Als een paard ergens bang voor is, ga ik andere technieken inzetten om hier aan te werken.
Hoeveel moeite heeft het me gekost om mijn paarden uit het weiland te halen, omdat mijn buurman vlaggetjes in zijn land had gebruikt om de verschillende types aardappelen aan te geven. Op de heenweg stonden die witte vlaggetjes er niet en op de terugweg ineens wel.

Door Hersenwerk in te zetten, vooral door de verbinding en ontspanning op te zoeken, kan ik mijn paard beter begeleiden. Heerlijk om hier samen mee bezig te zijn.

Inge Masolijn met WatchMe, Hondenschool Masolijn, redactie HersenwerkSnuffels

 

Uitgelicht: vrijetijdsmaterialen-inspiratie

Uitgelicht HersenwerkSnuffels juli 2023“Alles wat je in huis hebt, kan gebruikt worden in Hersenwerk”. Dat is een uitspraak die je onze professionele begeleiders regelmatig hoort zeggen.

En nee, uiteraard niet ‘alles’, want het moet veilig zijn voor onze dieren. Ook is niet elk materiaal passend voor jouw dier. Zij hebben zo hun voorkeuren. Maar er is zoveel materiaal in en om huis waar je niet meer bewust naar kijkt, wat wel degelijk te gebruiken is in Hersenwerk!

Deze maand staan vrijetijdsmaterialen in the picture. Kijk eens naar de collage, dit is slechts een selectie van wat er mogelijk is.

Stevige touwen, siliconen bakvormen, frisbees, zwemnoodles, badhanddoeken, werkhandschoenen, zandvormpjes, slippers en sandalen.

Bedenk eens welke van deze materialen passen bij jouw dier. Hoe zou je ze in kunnen zetten? Waar moet je op letten? Ga samen met je dier lekker aan de slag, doe het rustig aan en vergeet vooral niet te genieten!

 

Hé paardenvriend!

Zomer vol Zachtheid HersenwerkSnuffels juli 2023Heb jij naast je paard(en) ook een hond?
Kijk dan zeker naar de online cursus ‘Zomer vol Zachtheid’ van Hond InZicht.

Marleen van Baal is eigenaar van Hersenwerk voor dieren en coach voor mens met hond via Hond InZicht.

In de 7-daagse cursus ‘Zomer vol Zachtheid’ neemt ze je mee in 7 modules. Geen training en trucs, maar anders kijken, anders beleven en daardoor een nog betere band krijgen met je hond.

En niet alleen je hond… alles wat Marleen vertelt, kun je toepassen op alle dieren waarmee je leeft!

Klik hier voor informatie en aanmelden: Zomer vol Zachtheid

  • Start 19 juli of 23 augustus
  • Online, opdrachten via mail
  • Kosten: € 57 of € 107 Plus-variant

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor paarden?
Verwacht!!! Met “Leer Hersenwerken met je paard in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een paardenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast paarden ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 juli 2023