Wijs met waterWijs met water

Water is een eerste levensbehoefte voor alles wat leeft. Met warm weer wordt dat nog duidelijker want bij hoge temperaturen is zonder water zijn al snel levensbedreigend voor onze dieren. De titel van dit blog zegt het al: Wees wijs met water, zorg dat er altijd fris drinkwater beschikbaar is. Dit geldt voor elk moment van de dag, maar bij warm weer vraagt het extra zorg van ons. Doordat water in de zon verwarmt en verdampt is de kans dat een gevulde bak versneld leeg gaat heel reëel.

Naast deze belangrijke taak biedt water heel veel mogelijkheden voor verkoeling, ontspanning en plezier. Tenminste… als je van water houdt natuurlijk. Het is mooi om te zien hoe verschillend mens en dier waterpret beleven. Waar de één zodra het kan met een grote snoekduik het zwembad in verdwijnt, staat de ander (iemand zoals ik) liever voorzichtig pootje te baden en is dat meer dan genoeg nattigheid.

Ook bij onze dieren zien we grote verschillen in hoe ze omgaan met water. De gemiddelde kat vermijdt water, maar ik ken een kat die graag meegaat onder de douche. Bij mijn honden was Lola de pootjesbader, Franka de zwemmer en Bart de ‘tot-aan-de-buik-en-niet-verder’ variant. Bij paarden zie je dezelfde verschillen en konijnen zijn het meest gelijkgestemd: zij vermijden het vrijwel allemaal om nat te worden.

Deze verschillen in de beleving van water als fijn en fun, maakt dat we ook hier wijs met water moeten zijn. Jouw idee over waterpret kan totaal anders zijn dan dat van jouw dier(en). Vanuit de visie van Hersenwerk voor dieren staan we voor dierenwelzijn en hun welbevinden. Door jouw dier goed te observeren kun je ontdekken wat zijn voorkeuren zijn. Welzijn en welbevinden valt of staat bij keuzevrijheid en dat deze keuze gerespecteerd wordt.

Door je dier meerdere opties aan te bieden, geef je hem keuzes. Leg een natte handdoek op de grond of een zeiltje met water en stap achteruit. Ga erbij zitten, pak een glas drinken en observeer wat je dier doet. Het proces van onderzoeken en daar een mening over vormen is een prachtige basisvorm van Hersenwerk!

Niet alleen kan je dier aangeven wat hij met water wel of niet wil, maar hij krijgt ook de kans om het onbekende te onderzoeken. Het kan zomaar zijn dat datgene wat hij eerst niet wilde of aandurfde opeens toch interessant is en misschien wel leuk wordt.

Als een dier keuzevrijheid krijgt komt zijn ‘eigen wijsheid’ naar boven. Hij weet heel goed wat wel of niet bij hem past. Als jij daar alle ruimte aangeeft, zijn jullie beiden verfrissend wijs met water!

 

De magie van Hersenwerk

De magie van Hersenwerk door Conny Louws“De magie van Hersenwerk zit voor mij in heel veel kleine dingen. Het allermooiste vind ik toch wel het samenwerken, zonder dwang. Je paard is vrij om zelf keuzes te maken: wel of niet Hersenwerken en op welke manier.

Jij bent erbij om te helpen als het nodig is, maar vaak is er geen hulp nodig. En toch is het waardevol dat je er bent. Door samen te zijn versterk je de onderlinge band. En dat merk je. Ik merk het aan mijn paard en aan onze samenwerking.

En dat hij het leuk vindt, daar is geen twijfel over mogelijk. Hij loopt soms zelf naar de kast met Hersenwerkspullen! De rust en ontspanning die ontstaat tijdens een Hersenwerksessie is echt magisch. Soms van een stuiterend paard naar een rustig paard.

Ik vind het leuk om paardeneigenaren individueel les te geven in Hersenwerk. En samen op zoek te gaan hoe Hersenwerk ook voor hen magisch kan zijn.”

Conny Louws, Begeleider Hersenwerk voor paarden

 

5 tips over water

  1. Is je dier dol op water? Dan kun je een spel in een bak met water doen. Kies voor een andere bak dan de standaard drinkbak.
  2. Geef je dier altijd de keuze of hij met water wil werken. Zegt hij nee? Respecteer dit dan. Ga hem ook niet lokken met voer, je hebt kans dat je dan zijn grenzen forceert. Laat je dier zélf het water ontdekken in zijn eigen tempo.
  3. Hersenwerk in een omgeving die nat mag worden, ook als de dieren zich gaan uitschudden, enthousiast gaan spetteren of rondbanjeren.
  4. Is je dier lekker nat geworden? Voor dieren met een wollige vacht geldt dat ze goed en vlot moeten kunnen opdrogen, omdat hun vacht anders een broedplaats wordt voor muggenlarven.
  5. Zorg voor een klein laagje water zodat je dier kan kiezen of hij met z’n snuit of poot wil Hersenwerken.

 

Heel Holland Hersenwerkt

Heel Holland Hersenwerkt met waterHersenwerk met schuimrubberen zwemnoodles

Stap 1: Laat eerst kennismaken met het materiaal zonder voer. Dit kan vanuit de hand of vanaf de grond. Of allebei, zoals op de foto’s.
Stap 2: Leg 1 noodle op de grond en leg er wat voer omheen.
Stap 3: Leg de voertjes wat dichter langs de noodle.
Stap 4: Leg er een noodle naast met wat ruimte ertussen. Laat je paard weer even kijken zonder voer neer te leggen.

Stap 5: Voeg nu weer voer toe, leg het ook tussen de noodles en eventueel eronder.
Stap 6: Bouw nu op naar meer noodles. Leg ze nog naast elkaar, niet op elkaar.
Stap 7: Je kan ze nu ook op elkaar gaan leggen als mikado. Dit vergt ook wat van de balans en coördinatie van je paard.

Let op: Niet geschikt voor paarden die in materiaal bijten!
Let op: Niet geschikt als het waait, want dan rollen ze weg!

 

Water, leuk of …?

Of je water en bezig gaan met water leuk vindt is heel persoonlijk, niet alleen voor mensen maar ook voor dieren.

Voor de meeste mensen geldt in elk geval dat het water in gaan iets is dat je bij voorkeur in je eigen tempo doet. Dat is voor dieren niet anders! Voor veel dieren speelt datgene wat ze ooit met betrekking tot water geleerd en ervaren hebben een grote rol. Hebben ze het stap voor stap, passend bij het dier en het individu aangeleerd, dan kunnen ze duidelijke keuzes maken. Maak je de stappen te groot en ga je over de grenzen van het dier, dan is de kans dat het dier water minder leuk gaat vinden groot. Sommige dieren zullen die grenzen beter aangeven dan andere, de gemiddelde kat zal zijn grenzen heel duidelijk aan geven😉

Ook voor water geldt dat er duidelijk sprake is van een context. Er zijn dieren die regen heerlijk vinden, maar niet onder de douche willen of andersom. Er zijn dieren die het heerlijk vinden om door en in vijvers, plassen of de zee te banjeren maar die water in een zwembad echt raar vinden.

Bij Hersenwerk met water speelt naast het water zelf, ook het bewegen van voorwerpen of het lekkers een rol. Vaak brengen de dieren zelf het Hersenwerk in beweging om het lekkers te kunnen bemachtigen, met water kan het Hersenwerk in beweging komen doordat ze in de buurt komen en drijft het van ze weg. Dieren die bij voorkeur met hun neus werken zullen als het lekkers onder water verdwijnt over moeten stappen op een andere tactiek, het meest effectief is gaan kijken waar het lekkers is.

Water is niet alleen maar leuk, maar kan ook gevaarlijk zijn. Een hond kan in plaats van te zoeken in het water ook kiezen voor drinken van water, wat water drinken is geen probleem maar gaat je hond veel drinken dan kan er watervergiftiging op de loer liggen. Grofweg kun je zeggen dat meer dan 100 ml per kg hond binnen 24 uur te veel is en een reden om contact te zoeken met een dierenarts.

Als een nat dier met een wollige vacht niet goed of snel opdroogt dan kan dat leiden tot verkoudheid, longontsteking of als het in de vacht warm/vochtig blijft kan het een broedplaats voor muggenlarven en maden worden. Vooral konijnen zijn daar erg gevoelig voor als het warmer weer is.

Water in combinatie met een niet-ruwe ondergrond vergroot de kans op slippertjes, vandaar het advies om altijd te zorgen voor antislip als een dier in een waterbak of badje stapt!

Water, leuk maar met beleid!

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor paarden?
Verwacht!!! Met “Leer Hersenwerken met je paard in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een paardenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast paarden ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 juni 2022