Groeien in HersenwerkThema artikel HersenwerkSnuffels maart 2023 paard

Als je iets heel graag doet, wil je er vaak meer van. Als je iets goed kunt, wil je er vaak beter in worden. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen dagen we onszelf best wel uit om te groeien. Meer, beter, mooier, lekkerder… zolang het op een relaxte manier gaat is het ook ronduit inspirerend!

Mensen zijn in staat de mooiste dingen te bedenken. Vaak gaat dit gepaard met ideeën en verwachtingen over hoe het in de praktijk zal uitpakken. Op het moment dat het een uitdaging voor onszelf betreft, is het helemaal oké om lekker los te gaan met experimenteren. Als je dan ‘onderuit’ gaat omdat de uitwerking niet klopt met je verwachtingen heb je tenslotte alleen jezelf ermee. Bedenk je iets voor je dier, dan is afstemming een must.

Als je iets nieuws wilt aanbieden aan je dier, of het nu om materialen of een bepaalde vaardigheid gaat, is het zaak dat je je dier als uitgangspunt neemt. Jouw dier bepaalt wat er mogelijk is. Maar ook wat er leuk en passend is. Jouw inschattingsvermogen vooraf en observatie skills voor, tijdens en achteraf, zijn bepalend voor het succes én het plezier bij je dier.

Binnen Hersenwerk kun je alle kanten op met dit gegeven. Je kunt combineren en variëren met materiaal, voer en geur. Alles is aan te passen en in alles kun je jezelf en je dier weer ‘stretchen’ in de beleving en de ervaring. De kunst is het zo aan te bieden dat het past bij je dier, bij diens tempo en voorkeuren. Want verandering is alleen fijn als het ook past bij waar je dier behoefte aan heeft.

 

Hersenwerk gaat de lucht in

Het meeste Hersenwerk wordt horizontaal aangeboden, dit Hersenwerk gaat de lucht in… we bieden het verticaal aan!

Wat heb je nodig:
Tentschort of een organizer, stevig vastgemaakt
Kuilgras of hooi

Stappenplan HersenwerkSnuffels maart 2023 paardStappenplan

Stap 1: laat je paard eerst kennis maken met het materiaal zonder voer. Het hoger/lager ophangen van de organizer creëert een nieuwe situatie en maakt opnieuw kennis maken nodig. Vind je paard de organizer erg vreemd? Laat hem dan eerst kennismaken terwijl jij de organizer vasthoudt.
Stap 2: stop een bosje hooi of kuilgras duidelijk zichtbaar in de zakken van de organizer die op de basishoogte van de mond van het paard zijn. Als je paard ontspannen is, ga je verder met stap 3.
Stap 3: stop een paar bosjes hooi of kuilgras in de onderste zakken van de organizer.

Stap 4: stop een paar bosjes hooi of kuilgras in de bovenste zakken van de organizer.
Stap 5: Doe hooi of kuilgras in de zakken van alle rijen van de organizer. Observeer wat de favoriete zakken van de organizer zijn van je paard.
Stap 6: kijk goed naar je paard of hij ontspannen blijft zoeken en eten van het hooi of kuilgras in de zakken. Kan je paard overal bij of hangt de organizer misschien te hoog of laag? Help je paard als het nodig is en gooi het hooi of kuilgras eventueel op de grond. Dit is de meest natuurlijke houding voor je paard. Als je paard moeite heeft met de onderste rij of de bovenste rij, gebruik je alleen de middelste rijen.

 

De Magie van HersenwerkDe magie van Hersenwerk paard HersenwerkSnuffels maart 2023

De verwachtingsvolle koppies van mijn shetlanders Julius en Petertje kan ik niet weerstaan. In de wintermaanden staan ze veelal in de paddock aan de achterkant van onze boerderij te wachten op wat er komen gaat. Soms liggen ze lui in het zand, soms zijn ze zichzelf aan het longeren in de paddock en soms staan ze gewoon te wachten op een Hersenwerksesie.

Ze staan altijd klaar voor een Hersenwerksessie en voor mij begint de magie van Hersenwerk hier eigenlijk al. Wat hebben de pony’s van mij nodig en hoe laten ze me dat zien.

Inge Masolijn, Hondenschool Masolijn en redactielid HersenwerkSnuffels

Wil jij ons vertellen over jouw ‘magie’ van Hersenwerk? Deel jouw verhaal! Stuur een tekst van maximaal 150 woorden met een leuke foto naar office@hersenwerkvoordieren.nl

 

Uitgelicht: De hoogte in…

Hersenwerk kan je helpen om samen met je dier te groeien: in je relatie, in het zien wat je dier aangeeft, in de moeilijkheidsgraad van het Hersenwerk maar ook heel letterlijk door het Hersenwerk verticaal aan te bieden!

In de meeste gevallen wordt Hersenwerk horizontaal aangeboden, logisch want dan kun je het op de grond zetten 😊 en meestal kan je dier daar dan goed bij.
Tijdens Hersenwerk op de grond zie je soms dat dieren minder graag in beweging komen: lang blijven staan, telkens een bepaalde kant op stappen of een deel van het lijf meer of minder bewegen: vooral beperkingen in zijdelingse bewegingen vallen dan op.
Als je het Hersenwerk verticaal aanbiedt dan zullen vooral de beperkingen in de bewegingen omhoog en omlaag gaan opvallen. Dieren die minder goed omhoog kunnen reiken of naar beneden kunnen buigen.
Hoe kun je zien dat een dier dat minder makkelijk kan:

  • Het dier stapt weg van het Hersenwerk of wil niet Hersenwerken
  • Het dier laat lekkers buiten zijn bereik liggen
  • Als het oplossen van het Hersenwerk (te) lastig is kan het dier drukker gaan bewegen, ongericht met de poot of bek proberen om het lekkers te bemachtigen
  • Het lekkers pakken ziet er ongemakkelijk uit: reiken, rekken, stretchen, rare bocht
  • Bij het reiken naar het lekkers zie je spiertrillingen (m.n. bij de rug).

Hoe bied je verticaal Hersenwerk aan:

  • Zorg dat het Hersenwerk goed bevestigd is of houd het zelf goed vast
  • Laat het dier rustig kennismaken met het materiaal, dat adviseren we altijd maar de andere context maakt het nog belangrijker
  • Bied het Hersenwerk zo aan dat het dier overal goed bij kan: niet te hoog maar ook niet te laag
  • Houd rekening met de leeftijd en fysieke gezondheid van je dier.

 

Wees een Wijze Baas

Heb jij naast een paard ook een hond? Dan wil je naast Hersenwerk vast ook hapklare InZichten rondom het samenleven met jouw hond ontvangen! Meld je aan voor de gratis wekelijkse #weeseenwijzebaas-post van Marleen van Baal, eigenaar van Hersenwerk voor dieren én Hond InZicht. Marleen heeft een vrolijke en nuchtere kijk op honden- en mensengedrag en daagt je uit om met een frisse blik naar de relatie met je hond te kijken.

Klik op de link, meld je vandaag nog aan en ontvang elke week de post op je digitale deurmat, gratis en voor niets! Link om je aan te melden: https://hondinzicht.nl/weeseenwijzebaas-post/

 

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor paarden?
Verwacht!!! Met “Leer Hersenwerken met je paard in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een paardenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast paarden ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 maart 2023