Laat die neus werken!

HersenwerkSnuffels mei 2023 thema artikelVoor dieren is geur enorm belangrijk. Met geur krijgen ze informatie binnen over alles in hun leefomgeving. Wij mensen snappen daar niets van. We ruiken de warme broodjeslucht in de winkel en daar worden we blij van. We halen onze neus op als de vuilniswagen voorbij komt, dat vinden we vies. Dit zijn ‘grote’ geuren die we makkelijk oppikken. Voor ‘kleine geuren’ moeten we ons best doen. We moeten bewust ruiken of een parfum lekker is of dat een broek nodig in de was moet.

Hoe anders is dat met onze dieren! Dieren ruiken zo ongelofelijk veel beter dan wij. Ze ruiken details waar wij het bestaan niet van weten. Ze kunnen verbanden leggen met geuren en bedenken of de omgeving of een ander wezen veilig is.

Doordat wij mensen weinig kunnen voorstellen bij de kracht én belang van geuren, geven we daar ook veel te weinig ruimte aan. En dat is jammer. Want je maakt een dier enorm gelukkig als hij mag ruiken en met zijn neus informatie mag verzamelen.

Ontdek deze maand hoe blij jouw dier wordt van geurbeleving! Bied geuren aan en observeer gedrag, keuzes en voorkeuren. Tijdens het beleven van geur laat jouw maatje zoveel zien aan communicatie. Hierdoor leer je hem nog beter kennen!

 

Heel Holland Hersenwerkt: Ruiken is de basis!

Heel Holland Hersenwerkt paard HersenwerkSnuffels mei 2023 Nodig:

 • Postpakket (met veilige inhoud)
 • Bekende omgeving, jouw tijd en jouw rustige begeleiding

Stappenplan:

 1. Neem het pakketje mee in de leefruimte van je paard
 2. Zet het pakket op de grond of houd het vast op neushoogte en laat je paard snuffelen
 3. Kijk hoe je paard reageert:
  • Wordt je paard getriggerd door het pakketje?
  • Hoe reageert hij in eerste instantie?
  • Hoe reageert je paard tijdens het snuffelen?
  • Hoe laat je paard zien dat hij indrukken verwerkt?
  • Hoe geeft je paard aan dat hij klaar is met ontdekken?
 4. Wacht tot je paard klaar is met snuffelen
 5. Maak het pakketje open
 6. Is je paard nog geïnteresseerd? Laat hem dan weer ruiken aan inhoud en verpakkingsmaterialen (mits veilig)

Belangrijk: Als je paard niet wil ruiken aan vreemde materialen, laat hem dan. Blijkbaar vindt hij het niet interessant, spannend, of staat de geur hem tegen.

TIP: Is je paard té enthousiast met het materiaal? Pak dan wat lekkers en leid je hem af, weg van het pakket.

 

Doe je mee met de “GEUR-CHALLENGE”?

Op 11 mei start in onze “honden” Facebookgroep een geur-challenge. Onze collega Ankie volgt de opleiding tot professioneel begeleider Hersenwerk voor honden. Zij biedt deze geur-challenge aan alle leden aan, gratis en voor niets! Ze daagt je uit om je hond nóg beter te leren kennen door heel goed te kijken als hij nieuwe geuren ruikt. Wat vertelt jouw hond jou?

Ook voor paarden is deze challenge heel goed te volgen. Dus paardenvrienden: sluit aan. Doe mee met je paard en/of je hond!

Ontdek de kracht van geur aanbieden, word lid van onze honden- Facebookgroep en doe mee!

 

De Magie van Hersenwerk

De Magie van Hersenwerk - paard - HersenwerkSnuffels mei 2023Ruiken is de basis! Iedere vrijdag ga ik paardrijden op een “niet eigen” paard op een manege. Bij thuiskomst loop ik altijd naar mijn eigen paarden en pony’s om ze even te knuffelen en een overgebleven snoepje te geven.

Op het moment dat ik in de buurt van mijn eigen paarden kom, gaan de neuzen aan het werk. Van boven tot onder word ik besnuffeld en ik geef ze ook altijd de ruimte om dit te doen. Natuurlijk gaan de neuzen ook naar mijn jaszak voor het lekkers, maar de meeste belangstelling is toch voor het feit dat ik bij een ander paard geweest ben.

Voor mij is het informatie laten verzamelen door mijn eigen paarden gewoon een ritueel geworden.

Ik geniet ervan.

Inge Masolijn, Hondenschool Masolijn, begeleider Hersenwerk

 

 

Uitgelicht: Laat ze ruiken!

Ruiken, snuffelen en geuren ontdekken is DE basis van Hersenwerk. De neus van ons paard is zo ontzettend belangrijk, het levert hem enorm veel informatie op. Alle reden om jouw paard alle ruimte te geven om met zijn neus zijn leefomgeving te ontdekken.

Wat levert het op?

Voor jou: Jij leert je paard enorm goed kennen als je hem observeert, terwijl hij met zijn neus aan het werk gaat. Hoe hij beweegt, hoe hij reageert, wat hij interessant vindt of juist niks aan. Als je paard aan het ontdekken is, laat hij enorm veel communicatie zien. Dat is voor jou een schat aan informatie.

Voor je paard: De reukzin van het paard is zeer goed ontwikkeld en geeft het paard veel informatie over de omgeving. Denk aan het signaleren van gevaar, maar ook over de aanwezigheid van water en voedsel. De geur speelt een hele belangrijke rol bij de communicatie. Kijk maar eens naar een merrie die haar pasgeboren veulen van onder tot boven besnuffelt. Het afzetten van geur met urine en mest is ook een communicatiemiddel.

Geur is essentieel voor een paard. Door je paard altijd eerst te laten ruiken aan materialen, ontdek je hoe hij die materialen vindt. Pas als ze zijn goedgekeurd, kunnen jullie de stap maken naar Hersenwerk!

 

Veel Hersenwerkplezier!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor paarden?
Verwacht!!! Met “Leer Hersenwerken met je paard in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een paardenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast paarden ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 mei 2023