Jij als medicijnBlog paard HersenwerkSnuffels november 2022

Bij een ziek of geblesseerd dier is een bezoek aan de dierenarts een logische stap. Als je weet wat er aan de hand is kun je tenslotte effectief handelen en het ongemak verminderen. Het toedienen van medicatie, rust bieden of gedoseerde beweging dragen allemaal bij aan een voorspoedig herstel.

In onze maatschappij is het vanzelfsprekend om in oplossingen te denken. Voor elke ziekte een medicijn, voor elk ongemak een behandeling. Onze focus ligt daardoor al snel op de behandelaar, deze kan het probleem oplossen. Maar is dat zo? Technisch gezien misschien wel, maar we staan er vaak onvoldoende bij stil dat onze rol als eigenaar cruciaal is.

Zonder veiligheid van de eigenaar in zijn omgeving zal een dier, en zeker een ziek dier, zich onprettig voelen. Dat geeft onrust. Wat er ook aan de hand is, rust en rust kunnen nemen is de basis voor herstel. Al zou je de beste medicatie geven of de beroemdste therapeut ter wereld jouw dier laten behandelen, als er geen rust is zal stress altijd de genezing belemmeren.

Om echt goed te kunnen rusten moet een dier zich veilig voelen. Pas als hij zeker weet dat hij niet alert hoeft te zijn, kan hij zich overgeven aan het beroerd voelen en met de broodnodige slaap gaan werken aan zijn herstel.

De enige die zo’n veilige setting kan creëren ben jij als eigenaar. Niet alleen met een fijne plek, een warme deken en op tijd gegeven medicatie, maar eerst en vooral door jouw vertrouwde aanwezigheid. Jij weet wat je dier nodig heeft om echt tot rust te komen. Jouw zorg, liefde en aandacht maken dat je de omgeving van je dier optimaal inricht en de verzorgende handelingen op maat uitvoert.

Daarnaast is er nog een belangrijk aspect dat alleen jíj kunt bieden, en dat is afschermen en beschermen. In het algemeen heeft iedereen al snel een mening, maar zeker over dieren, en dan vooral andermans dieren, lijkt het helemaal vanzelfsprekend. Bij zieke dieren is dit fenomeen nog nadrukkelijker aanwezig. Men waant zich vaak beter onderlegd dan de behandelend arts of therapeut. De eigenaar kan volgens velen wel wat extra lessen gebruiken in het verzorgen en wordt als onbekwaam gezien bij het maken van keuzes.

Gedoe over dieren geeft veel onrust, dus hoe helderder de afspraken hoe minder gedoe. De eigenaar is daar dé aangewezen persoon voor. Die weet wat nodig is, die stemt af met de behandelaar en die kan zijn dier af- en beschermen van goedbedoelende, maar o zo vaak storende, stuurlui. Voor de eigenaar dus de schone taak om in te grijpen en strikte regels rondom de begeleiding van het zieke dier op te stellen.

Een ziek dier heeft goede verzorging nodig. De juiste behandeling, het beste medicijn, maar eerst en vooral ben jij nodig om hem de bedding te geven waarin hij de rust heeft om daadwerkelijk te herstellen.

 

 

Heel Holland Hersenwerkt

Hersenwerk bij blessures

Stappenplan paard HersenwerkSnuffels november 2022Is jouw paard geblesseerd geraakt en ben je op zoek naar een manier om je paard mentale uitdaging te bieden? Hersenwerk is heel geschikt om in te zetten als je paard een blessure heeft. Als je paard geblesseerd raakt, dan kan het voorkomen dat je paard (tijdelijk) weinig kan bewegen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij peesblessures, waarbij de herstelperiode maandenlang kan duren.  Dit kan behoorlijk stressvol zijn voor paarden, maar ook voor jou als eigenaar. Gelukkig is er een manier om je paard toch mentale uitdaging en ontspanning te bieden in de vorm van Hersenwerk!

Hersenwerk bij peesblessures
Bij peesblessures is het heel belangrijk om rekening te houden met een aantal punten als het gaat om Hersenwerk. Het is van belang om te ontdekken in welke vorm je Hersenwerk kunt aanbieden. Deze stappen kun je als richtlijn aanhouden:

1. Ontdek welke positie voor je paard het meest comfortabel is
Op de grond, op een kleine verhoging of op een hoge tafel? Probeer het uit en laat je paard kiezen welke positie het beste werkt. Bij een blessure aan het voorbeen kun je Hersenwerk op hoogte aanbieden. Heeft je paard een blessure aan het achterbeen? Dan kan het beter zijn om vanaf de grond te werken. Je kunt ook besluiten om je paard zelf te laten kiezen.

2. Welk spel vindt je paard leuk om te doen?
Als je vaker Hersenwerk hebt gedaan, dan kun je Hersenwerk kiezen dat al in de smaak valt bij je paard. Zorg ervoor dat je materialen aanbiedt waarvan je paard niet kan schrikken, want je wilt voorkomen dat de blessure erger wordt door een onverwachtse schrikbeweging. Zachte materialen zijn heel geschikt om paarden te laten kennismaken met Hersenwerk, zoals een snuffelmat of een fleecedeken.

3. Blijf observeren & leren
Ook tijdens het Hersenwerk is je paard veel aan het balanceren. Verliest je paard zijn balans of zie je dat je paard het pijnlijke been wil ontlasten? Pas dan je spelvorm aan of de hoogte waarop je het aanbiedt.

4. Ontspanning staat voorop
Hersenwerk heeft als effect dat paarden ontspannen raken. Merk je dat jouw paard juist meer stress ervaart door Hersenwerk? Kijk dan goed naar de materiaalkeuze, spelvorm en de positie die je kiest. Blijf goed kijken of je paard kalmeringssignalen laat zien en pas je plan hierop aan.

 

 

De magie van Hersenwerk De magie van Hersenwerk paard HersenwerkSnuffels november 2022

Hersenwerk is een fijn ontspanningsmoment voor paarden met blessures.

Ook jij als eigenaar zult merken dat je er zelf rustiger van wordt om samen met je paard te hersenwerken. Je hebt even geen zorgen over het blessureleed, maar je kunt helemaal opgaan in de verbinding die je hebt met je paard.

Hersenwerk is zoveel meer dan alleen een spelletje.

Bianca Sjaardema – Puur Paardners

 

7 tips voor Hersenwerk bij blessures Paard

7 tips bij blessures paard HersenwerkSnuffels november 2022

  1. Indien mogelijk: start op tijd met Hersenwerk, bijv. als je weet dat er een operatie gepland staat. Zo kan je paard al wennen aan jullie rituelen rondom Hersenwerk en weet jij welke Hersenwerkjes (Hapsnaps) bij hem passen.
  2. Gebruik vaste rituelen. De voorspellende werking kan opwinding (en dus ongewenste belasting) verminderen. Door sneller bij te vullen houd je de aandacht van je paard bij het Hersenwerk.
  3. Bied Hersenwerk aan op een plaats waar je geen (medische) handelingen doet zoals medicatie ingeven. Dit zorgt voor minder spanning en je paard koppelt deze Hersenwerkplek aan ‘iets leuks doen’. Zorg dat deze  Hersenwerkplek comfortabel en rustig is voor je paard.
  4. Je paard heeft altijd zélf de keuze om wel of niet te Hersenwerken. Soms voelt je paard zich echt niet lekker (bijv. omdat hij moe of misselijk is, pijn heeft of last heeft van zijn evenwicht) en wil hij niet Hersenwerken. Medicatie kan ook veel invloed hebben op hoe je paard zich voelt. Respecteer wat je paard wil. Hersenwerk mág, maar moet niet!
  5. Gebruik Hersenwerkmateriaal dat je paard al kent. Als je materiaal gebruikt dat je op meerdere manieren kunt inzetten kun je variëren binnen de Hersenwerksessie en inspelen op de signalen van je paard zonder de sessie te verstoren. Let op: gebruik geen rollend materiaal om onverwachte en ongewenste bewegingen te voorkomen.
  6. Overleg met je dierenarts of fysiotherapeut welke bewegingen je paard wel en vooral niet mag maken en pas je Hersenwerk hierop aan.
    Er is een verschil tussen rustig aan doen en niet mogen bewegen. Bij rustig aandoen is een Struinfeestje vaak fijn, maar bij niet mogen bewegen is dit juist geen goed Hersenwerk.
  7. Als je het Hersenwerk uit de hand aanbiedt kun je makkelijk de goede hoogte en helling aanpassen en meebewegen met je paard, daardoor voorkom je rekken en strekken.

Hersenwerk tijdens een blessure

Hersenwerk wordt al vaak geadviseerd al bezigheidstherapie als een paard een blessure heeft opgelopen. Daar zijn we natuurlijk blij mee, want elk dier verdient Hersenwerk en zeker als andere activiteiten lastig zijn kan Hersenwerk een goed alternatief zijn maar…

Het aanbieden van een activiteiten om verveling tegen te gaan en een activiteit aan te bieden is te kort door de bocht. De aan te bieden activiteit moet niet voor meer opwinding of ongewenste beweging gaan zorgen. Nog meer als in andere gevallen wil je de opwinding en bewegingen van het dier kunnen sturen!

Daar kan Hersenwerk absoluut een mooie ondersteuning zijn van het revalidatieproces. Hersenwerk start vanuit ontspanning en de rust om te kunnen nadenken, het gaat over samenwerken en van daaruit de mogelijkheden om de bewegingen tijdens het Hersenwerken te sturen.

Bij voorkeur is het paard al bekend met Hersenwerk, kent de rituelen en de begeleider weet welke materialen het best passen bij zijn dier en welk soort Hersenwerk zorgt voor de meeste bevrediging.

Is je paard nog niet bekend met Hersenwerk dan is het belangrijk om te bekijken of Hersenwerk een werkbare en realistische optie is. Diverse begeleiders Hersenwerk voor Paarden zijn opgeleid om dat samen met de dierenbaasjes te bekijken en eventueel met hen te zoeken naar alternatieven.

 

 

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor paarden?
Verwacht!!! Met “Leer Hersenwerken met je paard in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een paardenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast paarden ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 november 2022