Een ander ritme vraagt extra zorg

Paarden zijn gevoelige dieren, ze hebben het feilloos door als dingen anders gaan dan anders. Dus als opeens het ‘gewone leven’ weer start, zullen ze reageren op de veranderingen. Het ene paard zal er prima mee overweg kunnen maar anderen kunnen er onrust door ervaren en dat kan effect hebben op de interactie met jou.

Ook wij moeten wennen aan het nieuwe ritme en dat vraagt van ons aanpassingsvermogen. Je dagschema is anders, je gedachten zijn bij werk/school/regelen en grote kans dat je zeker de eerste dagen minder tijd en aandacht voor je paard zult hebben. Wennen aan een nieuw ritme vraagt dus zorg. Voor onszelf maar zeker voor onze paarden.

Hersenwerk ondersteunt

Met het aanbieden van Hersenwerk kun je jouw paard helpen ontspannen. Het samenwerken vanuit rust en verbinding zal onrust verminderen. Hersenwerk helpt bij het afvloeien van stress, zowel mentaal als fysiek. En niet alleen voor je paard. Juist ook als jij er met je volle aandacht bij bent en je paard op maat begeleidt, zul ook jij de ontspanning ervaren!

Rituelen geven structuur

Als je een vast moment op de dag inplant voor Hersenwerk, zal je paard hier na een paar dagen al naar uitkijken. Zeker als je start met bepaalde geluiden of woorden of met het rammelen met een bakje vol lekkers, zal dit herkenning opleveren. Je kunt vervolgens beginnen met materiaal dat je paard kent en waarvan jij weet dat het ontspannend werkt. Struinfeestjes bieden vaak per direct ontspanning. (kijk voor Struintips in de HersenwerkSnuffels van augustus 2021)

Door je Hersenwerksessies steeds op een zelfde manier te starten en te beëindigen bouw je vaste rituelen op. Je paard zal dit zeker waarderen! Rituelen geven structuur, structuur creëert voorspelbaarheid en dat is weer goed voor de beleving van veiligheid. Paarden hebben van nature een grote behoefte aan veiligheid, dus hoe fijn als jij dit kan bieden met rituelen en Hersenwerk!

Terug in het ritme Hersenwerk Tip

Nodig: een grote handdoek, bekende kleinere materialen, een lage stevige bak

  • Terug in het ritme vraagt om ontspanning en dat bereik je door te starten met een heerlijk relaxt struinfeestje. Leg een grote doek op de grond met grove plooien. Laat je paard daar eerst aan snuffelen en zodra je ziet dat het materiaal oké is, leg je er lekkers op.
  • Laat je paard vervolgens de losse materialen besnuffelen. Leg deze op de grond met genoeg ruimte ertussen en leg lekkers erlangs en tussendoor. Als je paard zich vrij voelt met de materialen, leg deze dan op de geplooide handdoek. Strooi lekkers op de handdoek tussen de materialen.
  • Introduceer de bak, eerst zonder voer, vervolgens met voer. Leg de handdoek geplooid naast de bak en leg de losse materialen zowel in de bak als op de handdoek en strooi lekkers.
  • Let goed op de signalen van je paard. Schat in of je nog een ronde kunt aanbieden of dat je stopt.
  • Ga ook bij het stoppen weer bedenken welke rituelen jouw paard fijn vindt. Hoe vaster de rituelen, hoe duidelijker het is voor je paard. Neem de tijd om af te sluiten zodat je paard de heerlijke ontspanning vast kan houden.

Vanuit ontspanning kan je paard goed rusten en rust is weer helpend bij het verwerken van alle indrukken die het nieuwe ritme vraagt.

Ik wens jou en je paard(en) veel plezier!
Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,
Marleen van Baal

HersenwerkSnuffels 10 september 2021