In het gareelHersenwerkSnuffels blog paard september 2022

Na een hele warme zomer met ongetwijfeld heel veel lekker luieren, stappen we met z’n allen weer het ‘gewone leven’ in. Dit is niet alleen schakelen voor ons maar ook voor onze dieren. We moeten samen weer in het gareel.

De kans dat het omschakelen niet helemaal soepel gaat is best groot. Van relaxt en ontspannen naar verplichtingen en aanstaan. Het vergt een andere mindset en een heel andere focus. In deze omschakeling zijn we vooral met onszelf bezig, wat heel logisch is, maar waar onze dieren behoorlijk last van kunnen hebben.

Onze dieren zijn van ons afhankelijk voor hun dagelijkse verzorging en hun welbevinden. Als wij niet echt aangesloten zijn op het hier en nu, ervaren onze dieren ongemak. Onze verstrooide gedachten, onze plotselinge druk van tijd en ‘moeten’, en de hieraan vaak gekoppelde geprikkelde reacties, bezorgen onrust. Je er bewust van zijn helpt al een heleboel, maar nog fijner is als je ook daadwerkelijk actie onderneemt om het ongemak te verminderen en, nog beter, te voorkomen.

Mijn gouden Hersenwerk tips, die ik hieronder zal toelichten, geven je de handvatten die je nodig hebt om deze omschakeling van zomerse vrijheid naar het vaste ritme soepel te laten verlopen.

Mijn eerste tip is om een weekplanning te maken waarin je heel duidelijk de verzorgtijden van je dier meeneemt. Niet alleen de noodzakelijke zorg, maar ook quality time. Je zet hiermee jouw dier op de plek in je leven die hij verdient. Geen sluitpost, maar een volwaardige huisgenoot die oprechte aandacht krijgt.

Als tweede daag ik je uit je te laten inspireren door alle stappenplannen en tips die we vanuit Hersenwerk voor dieren gratis met je delen. We hebben naast de maandelijkse HersenwerkSnuffels ook onze social media kanalen waarop we meerdere keren per week ideeën aanbieden. Je hebt hiermee altijd genoeg inspiratie om lekker aan de slag te gaan met Hersenwerk.

De derde gouden tip: zorg dat Hersenwerkmateriaal en lekkers binnen handbereik zijn. Maak een aparte kast of bak met daarin ‘the most favorites’ van jouw maatje. Doe er een bakje met lekkers alvast bij. Doordat alles al bij elkaar ligt, kun je per direct aan de slag en heb je geen enkel excuus om een Hersenwerk sessie over te slaan.

Vind je het lastig om toch aan de slag te gaan? Loop dan eens naar de kast of  bak, rammel met de doos met voertjes en kijk naar jouw dier. Grote kans dat hij verwachtingsvol naar je toe komt met een onweerstaanbare snoet die jou per direct doet smelten. Zie je dier echt en je twijfelt geen moment meer: dit is jullie quality time!

Extra fijn is dat je met deze tips niet alleen een heerlijk Hersenwerk voor je dier creëert, maar ook voor jezelf! Hersenwerk doe je samen. Hersenwerk is fun. Hersenwerk ontspant. Hersenwerk geeft jou en je dier een fijne time-out en laat dát nu enorm helpend zijn bij het wennen aan het terugkeren in het gareel van het leven na de vakantie periode. Voor je dier én voor jou!

 

 

Heel Holland Hersenwerkt: quality time

Benodigdheden:

  • een gesloten rugzak (ritsen dicht) en alle losse onderdelen van de rugzak vastgeplakt
  • een boodschappentas, open gevouwen zodat de handvatten verborgen zitten
  • een fietsmand
  • voertjes
  • worteltjes
  • een bakje water met een appeltje voor de dorst

Heel Holland Hersenwerkt september 2022 paardWerk je op een zanderige ondergrond, leg dan een deken of zeil o.i.d. onder de voorwerpen zodat je paard geen zand binnenkrijgt.

Stap 1: leg de verschillende voorwerpen een eindje uit elkaar op de grond en laat je paard kennis maken zonder voertjes
Stap 2: leg voertjes rondom de verschillende voorwerpen
Stap 3: leg voertjes rondom en op de verschillende voorwerpen
Stap 4: laat je paard op zijn eigen manier starten met het snuffelfestijn
Stap 5: laat je paard net zolang uitsnuffelen tot hij beseft dat alle voertjes weg zijn
Stap 6: geniet van je paard die bezig is met zijn snuffelfestijn!

Help je paard als het nodig is om frustratie te voorkomen. Mijn worteltjes kwamen rechtstreeks uit de moestuin en het groen heb ik er aan laten zitten, maar mijn paarden eten alleen de worteltjes op en aan het eind heb ik ze even moeten helpen om het laatste stukje wortel van het groen af te krijgen.

Voor deze Hersenwerksnuffels heb ik met twee pony’s tegelijk gewerkt, want er is geen onderlinge spanning. Ons advies is echter met 1 paard te gaan Hersenwerken.

 

 

Back to normal: 4 tips voor jou en je paard

  1. Je paard heeft de afgelopen weken waarschijnlijk meer aandacht gehad doordat je meer thuis was en meer tijd had. Nu werk, school en hobby’s weer beginnen zul je weer wat minder vaak bij je paard kunnen zijn. Dat kan even wennen zijn voor je paard. Door Hersenwerk te doen voor je weggaat is je paard heerlijk ontspannen en voelt hij zich relaxter.
  2. In de vakantie heb je waarschijnlijk een ander ritme gehad, langer uitslapen en dus later naar je paard, laat in de avond nog samen bezig zijn vanwege de warmte. Probeer in de week voor alles weer back to normal gaat alvast weer richting de normale tijden te gaan, zo is de overgang voor je paard niet zo groot.
  3. Nu werk, school en hobby’s weer beginnen is er misschien wat minder tijd voor je paard. Plan bewust quality time met je paard tussen alle dagelijkse beslommeringen. En hoe kun je dat beter doen dan met Hersenwerk!
  4. Doordat de dagen korter worden is je paard misschien wat minder lang buiten en gaat hij eerder op stal. Bij paarden bieden we Hersenwerk vaak buiten aan, maar kijk eens of je dit op verschillende ondergronden kan aanbieden: op gras, in de bak (met een mat of zeil eronder zodat hij geen zand binnenkrijgt) of op verharding. Elke ondergrond heeft zo weer zijn eigen beleving voor je paard.

 

 

De magie van Hersenwerk De magie van Hersenwerk september 2022 paard

Mijn paard Bulky liep op een gegeven moment kreupel. Van de dierenarts kreeg ik het advies voor stalrust. Best wel een dingetje omdat Bulky normaal gesproken altijd buiten loopt en alleen ‘s nachts in zijn stal staat.
Nu heb ik een paar jaar geleden de Hersenwerk revalidatiecursus voor honden gedaan en hier werd ook bench- en lijnrust voor geblesseerde honden behandeld. Vergelijkbaar met de stalrust voor Bulky. Dus die ideeën heb ik gebruikt voor Hersenwerk met Bulky.
Even weer iets anders dan aandacht geven, knuffelen en borstelen van het paard in de stal, wat het paard ook niet altijd op prijs stelt en dan juist weer niet bevorderlijk is voor de stalrust.
Aan materiaal ontbreekt het me niet (dankzij de 50/50shop) en dus van de nood een deugd gemaakt en gaan Hersenwerken met Bulky.

Ik heb vooral op hoogte gewerkt met verschillende spellen, op verschillende momenten, in korte sessies. Wat was het leuk om te doen en wat heerlijk om je paard zo een beetje bezig te kunnen houden. Het hinniken als je de stal binnenkomt en na de sessie het proesten van het paard. Geweldig om je paard toch een beetje te kunnen laten ontspannen middels Hersenwerk en heerlijk om samen bezig te zijn.

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn

 

 

Veel plezier met Hersenwerk!

Namens het hele team van Hersenwerk voor dieren,

Marleen van Baal

 

Inge Masolijn – Hondenschool Masolijn
Saskia Blok – TTouch4animals
Marloes ter Morsche – Kwispelidee
Marieke Smit – Hondenschool Robbedoes, docent Hersenwerk voor dieren
Femke Verbeek – Verbeek organisatie & coaching – VA MVB InZicht
Marleen van Baal – Hersenwerk voor Dieren

 

Meer weten over Hersenwerk voor paarden?
Verwacht!!! Met “Leer Hersenwerken met je paard in 7 stappen! leg je een stevige basis voor een paardenleven lang samen met plezier Hersenwerken”.

Heb je naast paarden ook een hond?
Kijk ook eens in onze webshop voor leuke accessoires en kleding gebaseerd op de negen Hersenwerktypes.
Of kijk naar het Boek Hersenwerk voor honden, zoveel meer dan een spelletje!

HersenwerkSnuffels 10 september 2022