Hersenwerk is het zoeken naar iets lekkers in verschillende materialen.
Dat is een korte omschrijving van wat Hersenwerk is. Het klinkt als verrijking, een bekend begrip in de paardenwereld. Maar het is zoveel meer dan dat! Verrijking wordt aan het paard gegeven of in de stal gehangen, het paard moet wat meer moeite doen voor zijn voer.
Het zoeken naar voer is iets wat paarden van nature het grootste gedeelte van de dag doen. In die natuurlijke behoefte kunnen we paarden dus tegemoetkomen door het aanbieden van Hersenwerk. Niet enkel je voer uit een bak of gras van een volle wei grazen, maar al je zintuigen en motoriek gebruiken om bij het voer te komen.
– Hersenwerk doe je samen!
– Je werkt aan de verbinding met je paard.
– Je gaat in gesprek met je paard en je leert veel over zijn communicatie.
– Je gaat zijn lijf beter kennen en je leert over zijn fysieke gesteldheid.
– Je paard gaat jou vertellen over zijn voorkeuren van materiaal en voeding.
– Alle zintuigen worden geactiveerd en geprikkeld, wat inspannend is en ontspanning achteraf biedt.
Hersenwerk is een hele actieve bezigheid doordat het paard zo uitgedaagd en gestimuleerd wordt, maar daardoor werkt het ook heel ontspannend. Je leert tijdens Hersenwerk de vermoeidheidssignalen van je paard kennen en dient hem daarna ook zijn rust te geven.
De juiste begeleiding is essentieel. Leer wanneer jouw paard hulp nodig heeft en wanneer je hem juist met rust moet laten. Deze dynamiek tussen paard en eigenaar, zorgen voor de groei van verbinding en vertrouwen.
Hoe zoekt je paard?
Tijdens Hersenwerk gebruikt het paard al zijn zintuigen. Zicht, reuk, tast, smaak en gehoor. De best ontwikkelde zintuigen van een paard zijn zicht en tast. Het is daarom belangrijk dat ze het aangeboden materiaal goed hebben kunnen bekijken. Vervolgens zullen ze door te ruiken en veel te voelen met hun lippen op zoek gaan naar het lekkers.
Waarmee kun je Hersenwerken?
Met allerhande harde en zachte materialen kun je Hersenwerken.
Het moet groot en stevig zijn, zodat het paard er goed in kan zoeken zonder dat het materiaal stuk gaat.
Check wel altijd of het materiaal veilig is en niet giftig.